'WK Zeezeilen is de start van weer iets heel moois in de toekomst'

DEN HAAG - Het was prachtig weer vandaag, maar er stond wel weinig wind. De laatste race van het WK Zeezeilen voor de kust van Scheveningen ging om die reden vrijdag wat later van start. 86 schepen uit vijftien verschillende landen deden mee met het wereldkampioenschap, dat dit jaar in Nederland georganiseerd werd.

Vrijdagochtend was het dobberen geblazen. Alle ogen waren gericht op de wedstrijdleiding, die de wind meet en het startsein moet geven. Maar daar moest even op gewacht worden. 'We meten nu onder de vijf knopen en dat is te laag om te kunnen starten', zei wedstrijdleider Marcol de Klerk van het schip dat de startvlag moet hijsen vrijdagochtend.

'De buitenlandse deelnemers zullen wel denken dat Nederland geweldig weer heeft. Elke dag hadden we de meditterane zon en ook nog eens wind. Nou dat heb je op de Middellandse Zee niet', lachte bestuursvoorzitter Marcel Schuttelaar. 'De mensen hebben een geweldige race gehad.' Schuttelaar is heel blij dat er eindelijk weer een WK Zeezeilen op Scheveningen was. 'Het is veertig jaar geleden dat we een soortgelijke race hadden. Dit WK is de start van weer iets moois in de toekomst.'

Niet tevreden

Het Scheveningse team op de boot 'de IJsvogel' uit de B-klasse was niet tevreden met hun raceprestaties. 'Dit is een hele zware boot, hij komt langzaam op gang. En als je dat vergelijkt met wat er verder in het veld ligt, is het voor ons erg lastig om bovenin mee te varen', vond schipper Tim Lemeer. Ze werden uiteindelijk 25e in hun klasse. Bemanningslid van een concurrerend Schevenings team aan boord van de 'Formidable' zagen zichzelf ook niet winnen.

In de B-klasse won het Noorse schip 'Santa', in de C-klasse de Franse boot 'J Lance12' met de Nederlandse schipper Gideon Messink. Het schip 'Beau Geste' uit Hong Kong voor de grootste klasse, de A-klasse, met Nieuw-Zeelandse bemanning voer vrijdag niet. Ze waren namelijk al zeker van de hoofdprijs.

Meer over dit onderwerp:
WK ZEEZEILEN SCHEVENINGEN ZEILEN
Deel dit artikel: