Openbaar Ministerie: 'Malek F wilde toeslaan in kerk'

DEN HAAG - Malek F. (32) heeft tijdens politieverhoren gezegd dat hij in een kerk had willen toeslaan. Dat verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) maandag tijdens de eerste zitting in de zaak. Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat F. met zijn aanval een terreurdaad heeft willen plegen. Job Knoester, de advocaat van F., stelt dat de Syriër geen terroristisch motief had en vraagt op dit punt om vrijspraak.

Het was maandag druk met pers in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Hier worden zaken gehouden waar mogelijk terreur in het spel is. F. was aanwezig bij de zitting. Lange tijd was het onduidelijk of hij zou komen.

De Syriër droeg een blauw shirt, dat veel te groot voor hem was. Hij heeft nog steeds een zwarte baard. De 32-jarige F. zat ingeklemd tussen zijn twee advocaten, rechts van hem en aan zijn andere zijde een tolk. De Syriër zou de hele zitting zwijgen.

Doodschieten

F. zou hebben geworsteld met zijn psychische problemen en wilde dood, zei Willem Korteling, de tweede advocaat van F.. Dat zou hem tot zijn daden hebben gedreven. F. hoopte dat de politie hem zou doodschieten. 'Het was een innerlijke strijd, zonder terroristische intenties', zei Korteling. Het valt F. zwaar dat hij als terrorist wordt beschouwd, merkte de raadsman op.

Maar daar ging het OM niet in mee. F. zou een terreurdaad hebben willen plegen, zo blijkt onder meer uit uitspraken die F. tijdens politieverhoren heeft gedaan, zegt het OM.

'Disproportioneel geweld'

De verdediging van F. betoogde tijdens de zitting dat de politie buiten haar boekje is gegaan bij de arrestatie. Volgens advocaat Knoester is er sprake geweest van 'disproportioneel geweld'. Ook zei Knoester dat F. tijdens het steken op het Johanna Westerdijkplein geen 'Allahu Akbar' riep, maar pas toen hij werd neergeschoten.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is voorlopig nog niet aan de orde. Het OM wil dat F. naar het Pieter Baan Centrum wordt gestuurd ter observatie. Maar daar ging de rechtbank niet in mee. Wel moet hij elders psychisch worden onderzocht, zo oordeelde de rechtbank.

LEES OOK: Haagse steker Malek F. op Facebook: 'Ongelovigen moeten lijden'

Deel dit artikel: