Restaurant Kijkduin wil schadevergoeding vanwege bouwput

DEN HAAG - Een spookstad. Zo omschrijven ondernemers de Boulevard bij Kijkduin. Zij zeggen dat de bouwput vlak voor hun deur ervoor zorgt dat de inkomsten hard teruglopen en bij meerdere ondernemers het water inmiddels tot aan de lippen staat. Om tot een snelle oplossing te komen diende er maandagochtend in de Haagse rechtbank namens Grand Cafe LTT een kort geding tegen de verhuurder, de Kijkduinse Herontwikkelingsmaatschappij.
In de rechtszaal geeft Raymond de Mooij, advocaat van de horecaondernemer, aan dat de huurprijs gehalveerd zou moeten worden. Maar dat is niet alles. ‘Als je de huurprijs halveert en er komt niemand meer, dan overleef je nog steeds niet. Aanvullende compensatie voor misgelopen inkomsten is dan ook nodig om het uit te zingen’, zegt de raadsman. Volgens De Mooij zijn de inkomsten 30 tot 65 procent gedaald. Vincent Boumans is advocaat van de Kijkduinse Herontwikkelingsmaatschappij en wilde niet voor de camera van Omroep West reageren. In de rechtszaal zei hij onder anderen dat de ondernemer zelf maatregelen had moeten treffen, zoals het opbouwen van een buffer.
‘Mijn cliënte exploiteert hier al 27 jaar een restaurant en wordt nu uitgerookt’, zegt De Mooij. ‘Er gaan sinds de werkzaamheden steeds minder mensen naar Kijkduin. Daarnaast gaat de juridische procedure nog wel een tijd duren en tot die tijd moet zij zien te overleven.’ Bezoekers van Kijkduin zijn ook duidelijk. Zij zeggen dat Kijkduin slechter bereikbaar en minder aantrekkelijk voor gasten is geworden.

Om de tafel

Aan het einde van de zitting vroeg de rechter of er ruimte voor overleg tussen beide partijen was. Daar kwam uit dat de partijen de komende dagen met elkaar in gesprek te gaan om te kijken of zij er zonder rechterlijke tussenkomst uit kunnen komen. Lukt dat niet, dan zal de rechter alsnog uitspraak doen.