42-jarige verdachte na doden van echtgenote: 'Ik ben ziek'

BODEGRAVEN - Het gaat niet goed met de 42-jarige man uit Bodegraven die ervan wordt verdacht in april zijn vrouw te hebben doodgestoken. Dat zei hij dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de rechtbank. Ljubisa O. kwam warrig over en riep tegen de rechter: 'Ik ben ziek.' Hij blijft voorlopig vastzitten.
Op 15 april werd de vrouw van O. dood in hun huis aan de Trompstraat in Bodegraven gevonden, O. werd dezelfde dag opgepakt. Het gezin werd begeleid door hulpinstanties, de kinderen waren uit huis geplaatst.
O. maakte een verwarde indruk in de rechtbank. Hij zit in de gevangenis in Scheveningen waar hij wordt behandeld voor een psychose. 'Ik krijg troepmedicijnen,' zei hij tegen de rechter. 'Ze willen me vermoorden. Ik wil niet terug naar Scheveningen.' En even later riep hij: 'Ik ben niet goed, ik hoor stemmen.'

Heel veel steekwonden

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat O. zijn vrouw heeft vermoord. 'Het slachtoffer had heel veel steekwonden in haar hoofd, hals en bovenlichaam,' zei de officier van justitie. 'O. heeft de avond voor de moord gezegd dat zijn vrouw zou komen te overlijden. En in politieverhoren heeft hij bekend.'
De zaak ligt voorlopig stil, omdat de rechter wil dat O. in het Pieter Baan centrum wordt onderzocht. De wachttijd voor het psychisch onderzoekscentrum is ruim 20 weken. Verder is het politie-onderzoek in het huis aan de Trompstraat nog niet klaar en de politie heeft moeite om de Macedoniër te verhoren.

Moeizaam verhoor

'Hij is drie keer verhoord, maar dat verloopt moeizaam,' zegt zijn advocaat. 'In het laatste verhoor heeft hij gezegd dat hij het niet gedaan heeft. Hij ging sigaretten halen en toen hij terugkwam lag zijn vrouw dood naast het bed.' Het OM gelooft dat verhaal niet en wil dat de man langer vast blijft zitten.
De rechter wees het verzoek van de advocaat af om O. voorlopig vrij te laten. 'U mag vandaag niet naar huis. En ik beslis niet over de gevangenis waar u wordt vastgehouden. Daarom moet u terug naar Scheveningen.' Na de uitspraak ging O. jammerend de zaal uit. Op 15 oktober gaat de zaak verder.