Opnieuw celstraf geëist tegen ex-PVV'er Van der S. wegens 'grooming'

DEN HAAG - Tegen Daniël van der S. (37) uit Den Haag is in hoger beroep een celstraf van vijf maanden geëist, waarvan drie voorwaardelijk. De voormalig PVV'er heeft volgens de aanklager geprobeerd drie minderjarige meisjes tot seks te verleiden, ook wel 'grooming' genoemd. Ook staat hij terecht voor cocaïnebezit.

Hij probeerde het bij meisjes tussen de veertien en zestien jaar in de jaren 2012-2014. Hij stuurde dubbelzinnige berichten en bood cadeautjes, geld en zelfs een keer cocaïne aan. Een van de meisjes was de tienerdochter van een van zijn medewerksters.

Van der S. ontkent met klem dat er seksuele bedoelingen achter zijn contacten zaten. Hij wilde 'een coole dude' zijn voor de meisjes. Daarom gaf hij ze geld, sigaretten, drank en een etentje met oesters en champagne. 'Ik schaam me diep nu. Die berichten had ik nooit moeten sturen. Ik was sneu en op zoek naar aandacht.'

Die berichten had ik nooit moeten sturen. Ik was sneu en op zoek naar aandacht.
Daniël van der S. - Verdachte

'Ongepaste dingen'

Geld betekende niets voor hem, vertelde hij. Hij verdiende in die periode heel veel en gaf het graag weg. Ook dronk hij in die periode stevig en gebruikte hij cocaïne. Daardoor zei hij ook ongepaste dingen via de chat, vertelde hij het hof in Den Haag. 'Het is natuurlijk geen excuus, maar ik bedoelde er verder niks mee.'

De zaak kwam aan het rollen toen de stiefvader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der S..

'Tegenprestatie'

De advocaat-generaal gelooft niet veel van zijn verhaal. In meerdere chatberichten vroeg Van der S. om een 'tegenprestatie' van de meisjes als hij ze geld gaf. Als ze dan vroegen wat hij precies bedoelde, zei hij 'denk je dat de wereld uit roze konijntjes bestaat?' of 'Ik ben geen fucking monnik'. Ook meent de aanklaagster dat hij nog altijd weinig inzicht in zijn gedrag heeft. 'Hij ziet nog altijd niet in waar het fout is gegaan.'

De voormalig politicus werd december 2015 door de rechtbank veroordeeld tot vijf maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur.

Oud-PVV'er

Van der S. zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Momenteel heeft hij geen baan en leeft hij van een bijstandsuitkering.

LEES OOK: Justitie eist celstraf tegen oud-PVV'er Van der S. voor verleiden meisjes tot seks

Deel dit artikel: