'Oud-collega's herkenden verdachte roofmoord Ans van der Meer op beelden tweede overval'

DEN HAAG - Oud-collega's van de ABN Amro zouden Paulus O. (44) hebben herkend op camerabeelden na een overval in de Haagse Stieltjesstraat in 2016. Dat bleek dinsdag op een inleidende zitting in de zaak. Naast deze overval worden O. en zijn vriendin Naijma Z. (35) ook verdacht van de roofmoord op Ans van der Meer.

Volgens de verdediging deugt de herkenning niet. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nu onderzoeken of er ook in de systemen van de bank gezocht is naar informatie over slachtoffers van de overval. Ook worden de oud-collega's gehoord als getuige.

Bij die overval op 29 juli vorig jaar werd flink geweld gebruikt tegen de slachtoffers: een gehandicapt echtpaar van 71 en 64 jaar oud. Zo werd er volgens het OM gezwaaid met een mes, werd bij de vrouw de keel dichtgeknepen en gesneden in de handen en de keel van de man.

Echtpaar getaserd en vastgebonden

Ook werd het echtpaar getaserd en vastgebonden, zei de officier, terwijl de overvallers bleven vragen om bankpassen, juwelen en geld. De buit was uiteindelijk 200 euro en een tasje medicijnen.

O. en Z. kwamen als verdachte van de overval in beeld na de moord op Ans van der Meer. De 85-jarige vrouw kwam in juni 2017 op een gruwelijke manier om het leven in haar flat aan de Louis Davidsstraat in de Haagse wijk Loosduinen. Ze was gestikt in een kledingstuk. Bijna al haar ribben en borstbeen waren gebroken. Er waren sieraden gestolen en haar pinpas was weg.

Overeenkomsten met roofmoord op Ans van der Meer

Een rechercheur uit het politieteam dat de zaak onderzocht, bekeek een aantal andere overvallen die gepleegd zouden zijn door een man en een vrouw en vond bij de overval aan de Stieltjesstraat overeenkomsten met de roofmoord op Ans van der Meer. Zo zou de telefoon van Z. tien minuten voor de overval in de buurt zijn geweest, net als de auto van O, zegt justitie.

Daarbij zou de de zoon van het echtpaar, een ex-collega van het duo, O. na de overval hebben herkend op beelden die gemaakt waren in de flat. Ook drie andere oud-collega's meenden O. te herkennen aan zijn loopje en zijn postuur, na het bekijken van de beelden. Maar omdat de zoon andere collega's eerder al vertelde dat hij O. op de beelden had herkend, is hun herkenning onbruikbaar, zei de verdediging dinsdag.

'Overval gepleegd door ander duo'

Volgens de verdediging is de overval gepleegd door een ander duo. De advocaat wilde de naam van de vrouw en haar vriend niet noemen tijdens de zitting.

Op beelden zou te zien zijn dat de vrouw linkshandig is, terwijl Z. rechtshandig is volgens de verdediging. Ook heeft ze dezelfde lengte en postuur: 'Ze past in het signalement', zei advocaat Siemen van der Eijk.

'Deze zaak is er met de nekharen bijgesleept'

Verder is ze op de beelden herkend door een politieman, aldus de raadsman. 'Deze zaak is er met de nekharen bijgesleept', zei hij over de overval op de Stieltjesstraat. Toch gaat de rechtbank beiden zaken gelijk te behandelen.

De verdachten zelf houden vol dat ze onschuldig zijn en willen niet met de politie praten: ' Ik heb totaal geen in vertrouwen in de politie', zei Z. Zij blijven vastzitten, ook voor de tweede overval, tot de volgende zitting. Die staat gepland op maandag 15 oktober. Op zijn vroegst wordt de zaak in januari pas inhoudelijk behandeld.