Instellingen

Haagse straatdichter trotseert hitte om te dichten voor voorbijgangers

Sjaak Kroes bij strandslag 10.
Sjaak Kroes bij strandslag 10. © Omroep West
DEN HAAG - Misschien staat je hoofd er met dit mooie weer niet zo naar, maar de Haagse straatdichter Sjaak Kroes kan het óók met deze hitte niet laten: gedichten maken. Hij zoekt elke dag een ander plekje in de Randstad, waar hij voorbijgangers blij kan maken met zijn dichtkunsten. Dinsdag stond hij bij strandslag 10 in Den Haag.
Sjaak heeft weinig nodig om gedichten te maken. Een tablet, een ouderwets uitziende typmachine, een voetenbadje en een goed gesprek met een voorbijganger.
'Het is heerlijk om mooie verhalen met mensen te mogen delen', vertelt de dichter. 'Mensen komen bij mij met een vraag. Of ze hebben een cadeautje nodig. En dan is het heel mooi om een band tussen twee mensen te ontrafelen.'

'Ik hoopte dat mensen mij niet zagen'

De dichter begon in 2016 met het dichten op straat. Dat deed hij als eerste in de Paleistuin, achter Paleis Noordeinde in Den Haag. 'Ik hoopte eigenlijk dat mensen mij daar niet zagen', zegt hij. Maar inmiddels kan hij met het dichten op straat een aardige boterham verdienen.
En het dichten zelf begon voor Sjaak - natuurlijk - door de liefde. 'Dat meisje vond ik zo leuk, dat ik gedichten voor haar schreef', legt hij uit. 'En dat vond ze zo mooi, dat ik daar heel veel energie uithaalde. En dat ik zag dat het leuk werd ontvangen. Zo ontdekte ik dat ik goed kon schrijven.'
LEES OOK: