Instellingen

COLUMN: Rotzooi met een luchtje eraan

Column Bart Nieuwenhuizen
Column Bart Nieuwenhuizen

DEN HAAG - Het was laatst weer raak: een dumping van drugsafval. In de bosjes, langs een parkeerterrein. Jerrycans vol chemicaliën die zomaar in de natuur waren gedonderd. Alsof het produceren van drugs al niet schadelijk genoeg is, is men ook nog zo asociaal ons met deze rotzooi op te zadelen. Levensgevaarlijk is het.

Niet voor niks wordt de brandweer erbij geroepen wanneer drugsafval wordt gevonden. Begin vorige maand werden nog twee mensen onwel toen containers bij Benthuizen werden gevonden. De brandweer kan er gelukkig met maskers met perslucht op af.

Misschien denkt u wel dat ik, als Brabander, die drugscriminaliteit heb meegenomen naar hier. Welnee joh. Dit soort criminaliteit vind je overal. Het zou een illusie zijn te denken dat het hier niet gebeurt.

Laatst nog midden in de stad. In een keurig appartement, vlak bij Plein 1813, van de buitenkant niets aan te zien. Maar omwonenden roken wel al een tijdje een chemische lucht. Binnen bleek een drugslab te zitten. Ruim zestig kilo cocaïne werd er gevonden. En er zijn verschillende chemicaliën afgevoerd.

Afgevoerd door de politie, welteverstaan. Netjes dus. Maar als die mensen er zelf vanaf moeten, is het vaak toch het makkelijkst om ze 's nachts ergens uit een busje te knikkeren. En de volgende ochtend loopt daar weer iemand met een hond, of spelen er kinderen.

Ik vertel dit niet om u bang te maken. Maar wel in de hoop u bewust te maken. Van het één komt vaak het ander. Drugsgebruik maakt dat drugs geproduceerd moet worden. Productie betekent dat er afvalstoffen gedumpt moeten worden. Die dumpingen leveren weer gevaar op voor de natuur en de volksgezondheid.

We kunnen een hoop ellende voorkomen als we ergens in die keten vroegtijdig kunnen ingrijpen. Signaleren is daarvoor noodzakelijk. En daar hebben wij met zijn allen gelukkig een voorsprong op de criminelen: want dit blijven zaken waar letterlijk een luchtje aan zit.

Uw hoofdofficier,

Bart Nieuwenhuizen

Reageren? Stuur Bart een mail via bartnieuwenhuizen@omroepwest.nl

Alle columns van Bart zijn gebundeld op een aparte pagina.