Gouda betaalt voor verzakte huizen: 'Minder dan we hoopten en meer dan we vreesden'

DEN HAAG - De bewoners van de acht ernstig verzakte panden van de Crabethstraat in Gouda kunnen weer enigszins opgelucht ademhalen. De gemeente Gouda gaat een, volgens bewoner Jan Dogterom, 'subtantieel bedrag' uittrekken voor het herstel van de funderingen van de huizen.

'Het bedrag is minder dan we hoopten, maar hoger dan we vreesden', zegt Dogterom. De bewoners hoopten op 85.000 euro vergoeding. Dat bedrag is gelijk aan de herstelkosten. Hoeveel ze precies krijgen, willen ze niet zeggen omdat ze nog met de gemeente om tafel moeten over de voorwaarden die aan de bijdrage zijn verbonden.

Dogterom verwacht dat die gesprekken half september zijn afgerond. Dan mag ook de hoogte van de vergoeding worden bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat met de vergoeding niet alle kosten kunnen worden betaald. Dat heeft tot gevolg dat de bewoners zelf ook nog moeten bijdragen. Verder moet nog een oplossing worden gevonden voor mensen die niet meer werken en dus geen hypotheek kunnen krijgen. 'Er wordt gedacht aan een zogenaamde opeethypotheek, waarbij geen aflossing en rente worden betaald', aldus Dogterom.

Gemeente niet aansprakelijk

De gemeente Gouda erkent met de toekenning van herstelkosten geen aansprakelijkheid voor de verzakking van de panden aan de Crabethstraat, zegt Dogterom. De panden in de straat zijn nu volgens hem onverkoopbaar, omdat ze verzakken. De Crabethstraat is twee jaar geleden op de schop gegaan en sindsdien is het mis. De huizen zakken met bijna vier centimeter per jaar. De fundering is kapot, de palen zijn aangetast door een bacterie en de ondergrond is zwak.

Eerder heeft Gouda de bewoners 10.000 euro toegezegd. Maar de herstelkosten zijn minimaal 85.000 euro. En dan hebben is het waardeverlies van het huis nog niet meegerekend.

Deel dit artikel: