Nieuws

Gemeente Den Haag sluit omstreden shishalounge VLVT voor onbepaalde tijd

Onderzoek bij shishalounge
Onderzoek bij shishalounge © Omroep West
DEN HAAG - Shishalounge VLVT op de Laan van Meerdervoort, waar afgelopen april een jongen van 17 jaar werd doodgeschoten, blijft voor onbepaalde tijd dicht. Dat heeft de gemeente vrijdag aan de eigenaar meegedeeld. De maatregel gaat per direct in. Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag had de zaak na de schietpartij al voor drie maanden gesloten.
Deze week bleek dat VLVT weer open was zonder geldige vergunning. Dit terwijl de zaak alleen open mocht onder strikte voorwaarden. Zo mag er dan geen harde muziek gedraaid worden en moet de onderneming om 23.00 uur dicht.
De gemeente heeft de uitbater en eigenaar van het pand in een gesprek laten weten er 'onvoldoende vertrouwen' in te hebben dat zij zich aan die strikte voorwaarden kunnen houden en ze de 'exploitaitie van de zaak op zorgvuldige wijze' kunnen verrichten.

Onder vergrootglas

VLVT lag al voor het fatale incident, in de nacht van 7 op 8 april, onder een vergrootglas bij de autoriteiten. Na een aantal overlastmeldingen, werd de zaak extra in de gaten gehouden door de politie.
Ook omwonenden zagen de lounge liever verdwijnen. Met de sluiting hoopt de gemeente de rust in de buurt te herstellen. Hoewel het stadsbestuur 'graag bloeiende horeca' ziet en ondernemers wil helpen, moet nu worden opgetreden, aldus locoburgemeester Richard de Mos. 'We denken de omwonenden hiermee gerust te stellen', stelt hij in een verklaring. 'Zij kunnen erop vertrouwen dat de gemeente optreedt als dat nodig is.'

Recordhouder shishalounges

In Den Haag zijn in totaal zo'n vijftig shishalounges gevestigd. Daarmee is de stad volgens de NOS koploper in Nederland. Die lounges moeten nu nog aan dezelfde regels voldoen als alle andere horeca. Het nieuwe stadsbestuur wil dat er voor de waterpijpcafés aparte, strengere regels gaan gelden voor een vergunning. Zo moet een toetsing via de wet Bibob zorgen dat de zaken niet worden gefinancieerd met crimineel geld. De bedoeling is dat er na de zomer een voorstel daarvoor naar de gemeenteraad gaat.
Het is niet bekend wat er nu met het pand gaat gebeuren op de hoek van de Tasmanstraat en de Laan van Meerdervoort. Het heeft al sinds 1981 een horecabestemming. De huidige exploitant heeft nog wel een vergunningsaanvraag lopen. Die aanvraag moet nog worden beoordeeld.