'Dit is ongekend': warmste dag ooit in onze regio

DEN HAAG - Met 35 graden is deze vrijdag de warmste dag in de regio sinds de metingen begonnen. 'Dit is echt héél bijzonder', zegt Omroep West-weerman Huub Mizee. En de temperaturen kunnen in de loop van de dag nog verder oplopen.

De weerman hanteert het weerstation op Schiphol als ijkpunt. Dat is het best bruikbaar voor de regio Zuid-Holland-Noord, vertelt hij. Daar is het vrijdagmiddag 35 graden geworden. En zo warm was het nog nooit. 'Sinds het begin van de metingen in 1951 op Schiphol was de hoogste temperatuur daar 34,5 graden. Dat was op 4 augustus 1990.'

Bij andere weerstations in de regio liepen de temperaturen nog hoger op. In Hoek van Holland werd het 36,8 graden, in Wijk aan Zee 36 graden. 'Het gaat om waardes die in de hele regio nog nooit zijn gemeten. Ik houd het thuis sinds 1970 bij. Daar is het nu ook 35 graden. Ook een record', aldus een anders terughoudende Mizee.

Zon schijnt uitbundig

Dat de records overal sneuvelen, komt door een combinatie van factoren. Zo schijnt de zon ‘uitbundig’, aldus Mizee. Verder wordt warme lucht uit Afrika aangevoerd. Bovendien is die ook nog eens heel droog: er is geen wolkje te bekennen. En droge lucht wordt makkelijker warm. ‘Dit is echt ongekend.’

Afgelopen nacht sneuvelde er ook al een record. Toen werd bij het weerstation in Voorschoten een temperatuur van 21 graden gemeten. Dat was de warmste nacht ooit.

LEES OOK: 'Vrouwen bloot, handel dood' geldt ook voor de Haagse Markt

Meer over dit onderwerp:
WARMTE RECORD ZON
Deel dit artikel: