Makers tulpenbollenwodka krijgen gelijk van rechter: fles lijkt niet op wijnfles Ilja Gort

KATWIJK - De wodkastokers van het Katwijkse Clusius Craft Distillers, maker van de 'Dutch Tulip Vodka', mogen het huidige logo blijven gebruiken. Wijnmaker en tv-presentator Ilja Gort wilde dat het bedrijf het logo op de fles zou aanpassen omdat het te veel zou lijken op dat van zijn wijn La Tulipe van Chateau De La Garde, het bedrijf van Gort.

Op de flessen van de Katwijkse distilleerderij van de neven Bart Bouter en Joris Putman, prijkt het beeld van een tulp. Ook op de wijnflessen staat de bloem afgebeeld en volgens Chateau de la Garde lijken de twee veel op elkaar waardoor verwarring zou kunnen ontstaan.

De rechter oordeelde maandag echter dat het gebruik van het woord 'tulip' of tulp om de waar te beschrijven voor iedereen vrij beschikbaar moet blijven. Dutch Tulip Vodka, gemaakt van biologische tulpenbollen, is sinds eind vorig jaar op de markt. La Tulipe bestaat sinds 1996.

Tekst loopt door onder tweet

Volgens de rechter is het in de branche gebruikelijk om de toegevoegde smaak of grondstof prominent op de fles te vermelden, in dit geval dus tulpen of tulpenbollen. Het is ook het element wat de wodka van Clusius Craft Distillers onderscheidt van andere wodka’s. 'Bovendien is de naam en het logo van Clusius Craft Distillers op alle flessen duidelijk afgedrukt.'

Andere schrijfwijze

Omdat de schrijfwijze ook nog eens anders is, 'Tulip' in het Engels, 'La Tulipe in het Frans, verwacht de rechter niet dat bij het publiek de indruk zal ontstaan dat een verband is tussen de twee dranken.

Dutch Tulip Vodka, gemaakt van biologische tulpenbollen, is sinds eind vorig jaar op de markt. La Tulipe bestaat sinds 1996. De wodka kost 48 euro of 295 euro per fles, is online verkrijgbaar en wordt onder meer geschonken in sterrenrestaurants. La Tulipe is voor minder dan 10 euro verkrijgbaar in supermarkten.

Opgelucht na winst

De wodkastokers zijn blij dat ze de zaak gewonnen hebben: 'Bij Clusius gaat de vlag uit.' De neven willen zich, nu de procedure voorbij is, weer volledig richten op de drankproductie: 'Clusius kreeg een sik van de procedure en is blij dat de draad van het succesverhaal weer opgepikt kan worden.'

LEES OOK: Ex-soapie Joris Putman verkoopt zijn tulpenwodka nu zelfs in Polen

Deel dit artikel: