Gevangene wil niet naar huis, blijft liever in cel

DEN HAAG - Zoetermeerder Rinaldo H. (53), veroordeeld voor drie overvallen, blijft liever twintig maanden langer in de cel dan dat hij begeleiding accepteert. Het komt haast nooit voor dat een veroordeelde crimineel geen gebruik maakt van de voorwaardelijke invrijheidstelling als tweederde van de celstraf erop zit. Maar H. heeft geen trek in de verplichte begeleiding van de reclassering.

'Geef mij maar die zeshonderd dagen,' zei de overvaller maandag tegen de Haagse rechtbank. 'Ik ben die mensen helemaal zat,' zei hij over de hulpverleners van de reclassering, 'en ik heb ook geen zin om hier lang over door te praten,' zo beet hij de rechters toe.

H. is veroordeeld voor overvallen die hij pleegde in 2015. Hij sloeg binnen een week drie keer toe in drogisterijen aan de Hildo Kroplaan in Den Haag. Het OM eiste destijds een celstraf van acht jaar, maar de rechtbank veroordeelde H. in 2016 tot vijf jaar cel. De man wilde toen al geen medewerking verlenen aan psychiatrisch onderzoek.

Vechtpartijen

In de gevangenis zorgt de man ook voor problemen, zo bleek maandag bij de rechtbank. Hij zou er betrokken zijn bij vechtpartijen. Binnenkort heeft hij tweederde van zijn straf erop zitten. Alle veroordeelden hebben dan in Nederland het recht om voorwaardelijk vrij te komen, maar ze zijn dan wel verplicht om bijvoorbeeld begeleiding door de reclassering te accepteren. Rinaldo H. wijst dat dus af.

Het OM vreest dat als H. op straat komt zonder begeleiding hij binnen de kortste keren weer in de fout gaat. Daarom zou hem geen voorwaardelijke invrijheidstelling verleend moeten worden. Ook de rechtbank is bang dat de man snel weer zal toeslaan. 'De kans op herhaling is levensgroot,' zei de voorzitter. Daarom besloot de rechtbank dat de overvaller zijn straf helemaal moet uitzitten, en zo kreeg iedereen zijn zin.

Deel dit artikel: