Toekomst zorginstelling Reakt Zoetermeer onzeker

ZOETERMEER - Het is onzeker of de vestiging van de psychische zorginstelling Reakt in Zoetermeer na 2020 open kan blijven. Cliënten zijn daarover vorige week geïnformeerd, bevestigt een woordvoerder van de Parnassia Groep, waar Reakt onder valt. Reakt Zoetermeer biedt ondersteuning en herstel aan mensen met psychische-, psychiatrische-, psychosociale- en/of verslavingsproblematiek.

De mogelijke sluiting heeft te maken met de afbouw van een gemeentelijke subsidie. Volgend jaar krijgt Reakt Zoetermeer 80.000 euro minder, in 2020 stopt de subsidie helemaal. 'Na de zomer gaan we alles op een rij zetten. We kijken dan onder meer naar de financiering van deze vestiging en het onderhoud van het pand. Sluiten is een van de mogelijkheden, maar open blijven zeker ook', zegt de woordvoerder. Ze benadrukt dat Reakt Zoetermeer, gevestigd aan de Teldersrode, in ieder geval dit jaar niet sluit.

Onder cliënten van de Zoetermeerse zorginstelling is onrust ontstaan, erkent de woordvoerder. 'Dat mensen het niet leuk vinden, snap ik. Maar pas na de zomer kunnen we dus meer duidelijkheid geven.' Hoeveel cliënten momenteel gebruik maken van de diensten van Reakt Zoetermeer kan de woordvoerder niet zeggen.

Dagbesteding

Reakt biedt mensen die met (psychische) problemen kampen 'structuur', bijvoorbeeld in de vorm van een dagbesteding. 'Dit kunnen onder andere activiteiten, cursussen, bemiddeling, en arbeidsmatige dagbesteding zijn. Arbeidsmatige dagbesteding kan de fietsenwerkplaats zijn, zorgboerderij, productiewerk of werk in de kantine/keuken. Daarnaast zijn er veel activiteiten te doen met een ontspannen karakter, zoals klaverjassen en wandelen. Er wordt ook aan zwemmen en sporttoernooien gedaan', aldus de website van de instelling.

Ruim vier jaar geleden ging Reakt failliet, maar kon het blijven voortbestaan na een overname door Parnassia.

Deel dit artikel: