Beweegclub voor 55-plussers in Transvaal: 'Draait om het samenzijn'

DEN HAAG - In het Transvaalkwartier in Den Haag kunnen 55-plussers over een maand hun eigen beweegclub opzetten. Dit idee komt uit de koker van Frank Schalkwijk, de Hagenaar die werkzaam is als onderzoeker aan de Leyden Academy. Dat is een instituut dat zich bezighoudt met het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen.

'Bewegen is heel belangrijk voor 55-plussers', benadrukt Schalkwijk. Het idee is afkomstig uit Ulft, in Gelderland. 'Daar sporten zo'n zeventig ouderen samen. Een van de ouderen is de coach. Het draait allemaal om het samenzijn.'

Dit idee wil hij in Den Haag kopiëren. De beweegclub heeft allerlei voordelen. 'Een van de aspecten is dat het buiten plaatsvindt. En het kost geen geld, want we doen dit zonder professionele trainer.' Hij hoopt dat mensen via mond-tot-mondreclame geënthousiasmeerd worden mee te doen. Daarnaast hoopt hij huisartsen zover te krijgen dat die de beweegclub ook gaan aanbevelen.

'Conditie deelnemers zit in de lift'

'De resultaten laten zien dat ze conditie van de deelnemers in Ulft echt in de lift zit', vertelt Schalkwijk. 'Ze zien dat ze vooruit gaan. Dit heeft positieve gevolgen voor de gezondheid. Zo voorkomen ze hoge bloeddruk en ook de hoogte van het cholesterol neemt af.'

De beweegclub start 3 september. Geïnteresseerden kunnen informatie vinden op de website Vitality-club.nl. De activiteiten vinden plaats in wijkpark Transvaal aan de Herman Costerstraat, van 9.00 tot 10.00 uur gaan de deelnemers aan de slag. 'Aanmelden hoeft niet', laat Schalkwijk weten. 'Deelnemers hoeven ook niets mee te nemen.' Deelname is gratis.

Meer over dit onderwerp:
DEN HAAG GEZONDHEID OUDEREN
Deel dit artikel: