Rechtszaak over 500 kilo coke tussen ananassen: vijf verdachten blijven vastzitten

Cocaïne gevonden in loods  I
Cocaïne gevonden in loods I © Openbaar Ministerie
'S-GRAVENZANDE - Vijf mannen moeten zich deze dinsdag verantwoorden in de rechtbank voor de handel van grote hoeveelheden cocaïne. In mei werd in een loods in 's-Gravenzande 500 kilo cocaïne gevonden die verstopt lag tussen de ananassen.
De officier van justitie maakte aan het begin van de rechtszaak bekend dat er twee nieuwe verdachten aangehouden zijn. Woensdag zal gevraagd worden om hun voorarrest te verlengen met zestig dagen.
De vijf verdachten die vandaag voor moesten komen, blijven allemaal vastzitten. Op 25 september is de volgende zitting, dan komen waarschijnlijk alle zeven de verdachten voor.

Onderzoek naar drugstransport

De recherche deed al een tijdje onderzoek naar een mogelijk drugstransport. Het onderzoek kreeg een onverwachte wending toen duidelijk werd dat er mogelijk geweld zou worden gebruikt. 'Als men mensen van het bedrijf wil vastbinden om zo aan drugs te komen, terwijl personeel en het bedrijf er niets mee te maken hebben, dan grijpen we in,' vertelt rechercheleider Wieger Harskamp, 'Ook als we dan geen drugs hebben, dat maakt me niet uit.'
'Pakken, aanhouden, gelijk,' gaat Harskamp verder. 'Wie de verdachten waren, wisten we toen nog niet. Wel waar ze waren. Er is meteen een arrestatieteam op af gegaan.' Vier mannen werden aangehouden in een auto op de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk. De vijfde verdachte werd na zes uur zoeken gevonden in een koelcel.
Verslaggevers Sander Knura en Anniek Enthoven volgen de rechtszaak live: