Restaurants onder verscherpt toezicht keuringsdienst, sluiting dreigt

Archief
Archief © Bart Maat/ANP
DEN HAAG - In onze regio zijn er drie restaurants die onder verscherpt toezicht staan van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Ze zitten alle drie in Den Haag. Dat blijkt uit een lijst die de keuringsdienst naar buiten heeft gebracht. Het gaat om de restaurants Lin Tong aan de Goeverneurlaan, Mevlana aan het Hobbemaplein en Salero Minang aan de Prins Hendrikstraat.
De drie bedrijven vallen onder code 'oranje'. Dat betekent dat er ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd en het toezicht is gericht op verbetering of sluiting van het bedrijf, zoals de NVWA dat formuleert.
'Het betekent dat de ondernemer de problemen moet oplossen', legt woordvoerder Tjitte Mastenbroek uit aan Omroep West. 'Ze moeten het ons melden als het probleem is opgelost. Daarna volgt een herinspectie. Als het niet snel genoeg hersteld wordt, kan een bedrijf uiteindelijk gesloten worden.'

Niet duidelijk wat er precies mis is

Volgens Mastenbroek kun je bij restaurants in de categorie 'oranje' wel veilig eten. 'Ja hoor. Als we dingen constateren die echt heel ernstig zijn, dan wordt het bedrijf direct gesloten. Maar het gaat hier wel om overtredingen. Als iets twee keer na elkaar niet goed is bij een controle, of eerst wel goed is maar later weer niet, dan kom je onder verscherpt toezicht te staan.'
Wat er precies mis is bij de bedrijven wil Mastenbroek niet zeggen. Inspectierapporten van de NVWA worden niet openbaar gemaakt. 'Dat is aan de politiek, daarvoor is een aanpassing van de wet nodig. Dat loopt nog', legt hij uit. 'Wij hebben al een horeca-inspectiekaart, waarop mensen kunnen zien in welke categorie restaurants vallen. Daar staan nu alleen de grote steden op, behalve Amsterdam.'

Nog steeds niet alle gegevens openbaar

Inmiddels is de NVWA al lang bezig om de gegevens van restaurants in alle steden op de kaart te krijgen. 'Dat klopt. Maar het is een traject wat zorgvuldig moet gebeuren. Daar gaat tijd overheen. In 2022 moet alles openbaar zijn.'
Omdat de details niet bekend worden gemaakt, kunnen consumenten alleen in grote lijnen zien wat er mis is bij een bedrijf. Zo staat bij zowel Lin Tong, Mevlana als Salero Minang dat er 'niet juist wordt omgegaan met voedsel.' Dat betekent dat het niet goed gaat met de juiste temperatuur, veilige opslag, bereiding of presentatie en verkoop.

Problemen met de hygiëne

Bij Salero Minang is het volgens de documenten van de NVWA ook niet goed gesteld met de hygiëne. Dan is apparatuur niet schoon, zijn ruimten en apparatuur niet goed onderhouden of is de persoonlijke hygiëne niet goed.
Omroep West heeft alle betrokken restaurants om commentaar gevraagd op de bevindingen van de Voedsel en Warenautoriteit.

Lin Tong: Geen commentaar

Bij restaurant Ling Tong aan de Goeverneurlaan wil men niet reageren. Gevraagd naar een reactie van de eigenaar zegt een mevrouw aan de telefoon: 'Nee, hoeft niet.' Daar wil zij het bij laten.
Restaurant Lin Tong (bron: Google Earth)
Restaurant Lin Tong (bron: Google Earth)

Bron: Google Earth

Salero Minang: Tijdelijk dicht, bezig met verbeteringen

'De NVWA heeft een aantal zaken bij ons geconstateerd en daar hebben wij het mee te doen', zegt de man van de eigenaresse van Salero Minang. Hij voert namens haar het woord tegenover Omroep West. 'Het is altijd goed geweest bij ons en één keer was het wat minder goed. De voedselkwaliteit is gewoon in orde, die staat bij ons hoog in het vaandel.'
De zaak aan de Prins Hendrikstraat is voorlopig gesloten. 'Dat is op ons eigen initiatief. We zijn nu zelf de juiste maatregelen aan het nemen, om alles straks volgens de normen van de NVWA weer in orde te hebben', zegt hij.
Restaurant Salero Minang (Bron: Google Earth)
Restaurant Salero Minang (Bron: Google Earth)

Bron: Google Earth

Mevlana: (Eerst) geen commentaar, maar twee dagen later... alles weer OK

'Naar aanleiding van ons gesprek zojuist heb ik toch besloten om hier niet aan mee te doen', antwoordt M. Sekerli van Mevlana aanvankelijk, enkele uren na ons verzoek om een reactie. Maar twee dagen later, op 2 augustus, komt er toch een, en uitgebreid. We willen hem u niet onthouden.
'Op 31 juli jl. heeft Omroep West ten onrechte gepubliceerd dat er sprake is van een dreigende sluiting bij Mevlana locatie Hobbema. De NVWA, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit heeft inmiddels op 01 augustus een her-inspectie uitgevoerd en geconstateerd dat aan alle veiligheids-en hygiënevoorschriften is voldaan.
Bij de voorgaande inspecties betroffen de overtredingen louter een koelelement wat niet optimaal werkte en een vergeten codering bij een broodje kaas op de toonbank – want dit zou onder de categorie zuivel vallen en om de twee uur weggegooid moeten worden: 'het verbaasd ons dat jullie in een dergelijke codering zijn terecht gekomen, aldus de inspecteur van NVWA. De directie van Mevlana heeft meteen verbetermaatregelen genomen en alle medewerkers hierover geïnstrueerd. De voedselveiligheid is echter nooit in het geding geweest. We zien dan ook graag een rectificatie van het bericht.'
Restaurant Mevlana (Bron: Google Earth)
Restaurant Mevlana (Bron: Google Earth)

Bron: Google Earth