Botulisme in Kaag en Braassem, meerdere zieke en dode dieren

© Archief
DE LIER - In de gemeente Kaag en Braassem is botulisme vastgesteld na onderzoek van een besmette eend in het laboratorium. Inmiddels zijn op veel plekken dode of zieke dieren uit het water gehaald, laat de gemeente Kaag en Braassem weten.
In Kaag en Braassem is botulisme type C vastgesteld. Dat type is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel voor huisdieren. Botulisme kan voorkomen als het lange tijd warm weer is. Het komt vooral voor in ondiep water zonder waterplanten.
Het gif van de botulismebacterie kan de spieren van vissen en watervogels verlammen. De kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting. De gemeente raadt aan om niet in open water te zwemmen en om de dode dieren niet met blote handen op te pakken.

Waar is botulisme aangetroffen?

In de volgende vier dorpen in de gemeente Kaag en Braassem zijn dode en zieke dieren aangetroffen: in Het Verlaat, Rietlanden, Prunusstraat en Burgemeester Bakhuizenlaan in Leimuiden, in De Baan in Oude Wetering, in Het Sportpad in Roelofarendsveen en in Bilderdam in De Drecht.