Zeven mannen vast voor voorbereiden gewelddadige cokeroof 's-Gravenzande

'S-GRAVENZANDE - In de zaak van de vijfhonderd kilo cocaïne die gevonden werd bij het bedrijf Agro Merchants in 's-Gravenzande zitten inmiddels zeven mensen vast. Dat bleek tijdens een eerste voorbereidende zitting in de rechtbank in Den Haag. Vijf van hen stonden dinsdag voor de rechter. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) wilde de groep, desnoods met geweld, de lading drugs met een straatwaarde van zo'n 20 miljoen euro in handen krijgen.

De cocaïne, 510 kilo afkomstig uit Costa Rica en verstopt tussen de ananassen, was via de haven van Rotterdam het land binnengekomen. Volgens het OM hebben de verdachten, de lading gevolgd en samen plannen gemaakt om de drugs te pakken te krijgen. Zo huurden ze een vrachtwagen om het spul in te vervoeren. In de aanloop naar de roof, werd er verschillende keren vergaderd bij een van de verdachten thuis in Bergen op Zoom. Ook werd er constant heen en weer gebeld voor overleg.

De politie had de mannen inmiddels in de smiezen. Ze werden gevolgd door een observatieteam, tijdens de voorbereidingen op 7 en 8 mei werden hun telefoons afgeluisterd en hing er een peilbaken onder een Kia, die de vrachtwagen volgde die de lading vanuit de haven naar een loods van het bedrijf aan de Galgeweg in 's-Gravenzande bracht. Het bedrijf zelf wist niks van de drugs.

Insluiten in de koelcel

Het OM denkt dat de mannen het plan hadden om de lading ergens onderweg te roven. Maar toen dat niet bleek te gaan lukken werd besloten dat de jongste van de groep zich moest laten insluiten in het bedrijf. Hij zou de coke na sluitingstijd moeten vinden. Om vervolgens zijn maten te waarschuwen, die het in een klaarstaande vrachtwagen zouden moeten laden.

Personeel dat nog aan het werk was zouden ze volgens het OM met geweld overmeesteren om zo aan sleutels komen. Toen de politie daar lucht van kreeg besloten ze om in te grijpen. Een arrestatieteam van de politie hield vier mannen aan die in een Kia rondreden, op de Burgemeester Elsenweg in Naaldwijk. In de auto werden handschoenen, duct tape en tiewraps gevonden.

Verkleumd gevonden

De vijfde verdachte kon pas na een urenlange zoektocht verkleumd worden opgepakt in een koelcel van het bedrijf. Een zesde was inmiddels afgehaakt. Hij zag geen heil in het plan om de coke te stelen uit het bedrijf. Samen met een ander werd hij anderhalve maand later aangehouden. Vervolgens is de politie nog een flinke tijd bezig geweest om de coke te zoeken, in het bedrijf dat enkele voetbalvelden groot is.

De vijf, in de leeftijd van 19 tm 35 jaar uit Bergen op Zoom en Spijkenisse, hebben tot nu toe weinig willen zeggen. 'Ik heb er niks mee te maken',zei een van hen toen hij het laatste woord kreeg. Een andere gebruikte het laatste woord om zich te beklagen over het eten in de gevangenis in Alphen aan den Rijn: 'Het voedsel is niet goed. Brood is de volgende dag beschimmeld, ik wil niet elke dag uit de magnetron eten.'

Op dubieuze wijze gevonden

De advocaat van de 19-jarige bekende dat zijn cliënt 'op dubieuze wijze is aangetroffen.' Ook werden er verschillende telefoontjes gepleegd vanuit de koelcel, maar de verdachte ontkent dat het om zijn stem gaat. Zijn advocaat wil dit dan ook graag door een deskundige laten vaststellen, dat gebeurt later.

Ook vroeg de advocaat, net als drie van zijn collega's, de rechtbank om de mannen hun proces in vrijheid te laten afwachten. Iets dat het OM niet wilde. 'Het valt niet uit te leggen dat verdachten die van zulke ernstige feiten worden verdacht nu op vrije voeten zouden komen', zei de officier van justitie. Woensdag zal het Openbaar Ministerie (OM) vragen om de twee andere 60 dagen langer vast te houden. Op 25 september staat de volgende zitting gepland.

Dossier 'wat mager'

De rechtbank besloot alle mannen tot die tijd vast te houden,omdat er genoeg aanwijzingen voor mogelijke betrokkenheid waren. De rechter vond wel dat het Openbaar Ministerie met meer details over de lading cocaïne moest komen, zoals de afkomst van de drugs, de eigenaar en het aantal containers. De infotmatie die er nu daarover was, vond de rechter 'wat mager.'

LEES OOK: Aangehouden verdachten drugsvondst Agro Merchants langer vast

Meer over dit onderwerp:
COKE COCAINE 'S-GRAVENZANDE
Deel dit artikel: