'Woningbouwplan Roosenhorst haalt groenbelofte niet'

© ANP
VOORSCHOTEN - De Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten stapte dinsdag naar de Raad van State. Ze zijn tegen het plan voor de bouw van veertig landelijke woningen in voormalig glastuinbouwgebied Roosenhorst in Voorschoten. Volgens de club komt de gemeente Voorschoten de belofte niet na dat in het gebied maximaal vijftien procent bebouwd zou worden.
'De overige 85 procent zou groen blijven, maar daar komt niks van terecht', aldus de vereniging. Die becijferde dat niet maximaal vierduizend vierkante meter bebouwd zal gaan worden, maar 8.597 vierkante meter.
'We snappen dat het uitkopen van tuinders geld kost en dat er geld verdiend moet worden voor landschapherstel, maar dit is het dubbele', zei woordvoerder Dessens. Hij stelt dat de gemeente bij de bebouwing niet de wegen, parkeerplaatsen en tuinverhardingen heeft meegerekend. Die gaan volgens hem af van 85 procent landschapsherstel in deze groene buffer tussen Den Haag en Leiden.

Een mooie omgeving

De gemeente vindt het plan echter aanvaardbaar. 'Het wordt misschien niet de groenontwikkeling die ze willen, maar er komt een mooie omgeving voor terug', zei een woordvoerder van de Voorschotense gemeenteraad tegen de rechters.
Uitspraak van de Raad van State volgt binnen zes tot twaalf weken.