Bloemiste bedroefd om gestolen bloemstuk: 'Ze moeten er met hun tengels van af blijven'

LEIDEN - De Leidse bloemiste Petri Rijsdijk baalt als een stekker. Afgelopen weekend stalen onbekenden een opvallend kleurrijk bloemstuk, dat ze speciaal had gemaakt om de straat wat op te vrolijken. Een oproep op Facebook als poging het kunstwerkje terug te krijgen is bijna vijfhonderd keer gedeeld.
Petri stalt altijd veel bijzondere planten voor haar winkel uit, waarvan de meesten 's nachts naar binnen worden gehaald. Twee van die bloemstukken laat ze altijd expres buiten staan, maar daar is er nu nog maar één van over. Afgelopen weekend was het bloemstuk plotseling verdwenen.
'De stukken zijn gemaakt van een soort bereklauw, die we geverfd hebben', zegt Petri bij het bloemstuk dat over is. 'En wat er in hangt, is gemaakt van zijde.' Kortom, er zit een hoop tijd en energie in. Het bloemstuk stond net één dag buiten te genieten van de zon, toen hij werd gestolen. Wie het bloemstuk heeft meegenomen is nog een raadsel.  

Bij gebrek aan beter

'Het kunnen dronken mensen zijn geweest, of studenten', zegt de bloemiste. 'Maar ik vind het heel jammer, want het is zo leuk en vrolijk. Ze moeten er gewoon met hun tengels vanaf blijven.'
De oproep op Facebook heeft voorlopig nog geen resultaat gehad. Bij gebrek aan beter bungelt er voorlopig een hangplantje aan de paal voor de winkel, al is die lang niet zo kleurrijk als het vermiste bloemstuk.