Laurens ten Dam mist Profronde Westland door sleutelbeenbreuk

Laurens ten Dam (links) naast kopman Tom Dumoulin
Laurens ten Dam (links) naast kopman Tom Dumoulin © ANP/BAS CZERWINSKI
WATERINGEN - Laurens ten Dam doet donderdag niet mee aan de Profronde Westland. De 37-jarige wielrenner moet de koers in Wateringen laten schieten wegens een gebroken sleutelbeen.
Ten Dam van Team Sunweb brak zijn sleutelbeen dinsdagavond bij een val in de profkoers van Surhuisterveen, een ander na-Tourcriterium waar Ten Dam aan de start stond.
Ten Dam stond in Wateringen ook opgesteld voor de koppeltijdrit. Hij zou daar een duo vormen met Wout Poels. Hij wordt vervangen door Fabio Jakobsen, ploeggenoot van Niki Terpstra. 'Jakobsen is een groot sprinttalent. Hij wordt ook wel de nieuwe Dylan Groenewegen genoemd en we zijn heel blij dat hij Ten Dam wil vervangen. Die wensen we natuurlijk veel beterschap', aldus organisator Marco Vijverberg.

Blikvangers uit de Tour

De Profronde Westland is een van de criteriums die na de Tour gereden worden. In de koers rijden de renners die in de Tour de France hebben geschitterd, aangevuld met landelijke en regionale profwielrenners.
Laurens ten Dam is dus niet te zien in Wateringen, maar het publiek kan zich dit jaar vergapen aan een groot aantal andere Tour-toppers: Dylan Groenewegen, Steven Kruiswijk, Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo), Wout Poels (SKY), Niki Terpstra (Quick-Steps), Bauke Mollema, Koen de Kort (Trek-Segafredo) Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ) en Marco Minnaard (Wanty- Group Gobert).