Wat is toch dat mysterieuze teken bij HTM-haltes?

Het mysterieuze plaatje bij de eindhalte van de HTM in Kijkduin.
Het mysterieuze plaatje bij de eindhalte van de HTM in Kijkduin. © Omroep West
DEN HAAG - Sinds een tijdje zit er op sommige bordjes bij bus en tramhaltes ineens een mysterieus teken. Het lijkt een beetje op een klok, of een horloge. Maar wat betekent het? Is dit een aparte tijdzone? Rijden bus en tram hier soms dag en nacht? Of is er iets anders aan de hand? Wij zochten het voor je uit.
Het is niet bedoeld voor ons gewone stervelingen, blijkt uit navraag bij de HTM. Het plaatje is bedoeld voor trambestuurders en buschaffeurs.
Bij die haltes gaat het namelijk om zogenoemde 'tijdhaltes'. De bus of tram moet daar wachten op de exacte vertrektijd. 'Vanaf die positie gaat de klok voor de dienstregeling lopen', legt een woordvoerder uit.

Kleine afwijkingen

'Bij normale haltes moet je altijd rekening houden met kleine afwijkingen van de vertrektijden.' Dus bus of tram kan dus weleens ietsje eerder of later komen dan op de halte staat. Maar bij deze haltes gaat alles dus precies op tijd. Het gaat vooral om de haltes bij begin- en eindpunten.
Bestuurders en chauffeurs van de HTM moeten daar dus extra goed op hun horloge kijken, zodat wij als reizigers keurig op tijd aankomen op onze plek van bestemming.