Knooppunt Holland: Route Johan & George - Westland

DEN HAAG - Deze week fietst Johan samen met George Baker een knooppuntenroute door het Westland en George vertelt over de plannen voor zijn komende jubileumjaar. Ze bezoeken een aardwarmtestation, waar ze uitleg krijgen over het gebruik van aardwarmte, en bezoeken aansluitend een kas met duizenden kokosnoten die van deze aardwarmte gebruik maakt. Ook komen ze op de zandmotor, een aangelegde kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heijde. Dit gebied is toegankelijk voor recreatie, maar er ontstaat nu ook nieuwe en kwetsbare natuur. Johan en George leren waar ze op moeten letten als ze de zandmotor bezoeken. Tot slot gaan ze hun eigen fruit plukken in een plukkerij en wordt het Westland natuurlijk prachtig in beeld gebracht vanuit de lucht.

Ook komen ze op de zandmotor, een aangelegde kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heijde. Dit gebied is toegankelijk voor recreatie, maar er ontstaat nu ook nieuwe en kwetsbare natuur. Johan en George leren waar ze op moeten letten als ze de zandmotor bezoeken.
Tot slot gaan ze hun eigen fruit plukken in een plukkerij en wordt het Westland natuurlijk prachtig in beeld gebracht vanuit de lucht.


Routebeschrijving
De fietstocht door het Westland begint bij knooppunt 48 in Wateringen. Het eerste stuk fiets je langs het riviertje De Zweth met de omliggende zwethzone. Het is hier lekker fietsen omdat er alleen bestemmingsverkeer mag komen. En het is dat je net begonnen bent, maar dit gebied nodigt meteen al uit om even lekker aan het water te gaan zitten en te genieten van alles dat langs komt varen, zwemmen, fietsen en vliegen. Vlak voor de camping ga je rechtsaf en richting knooppunt 59. Hiervandaan volg je de Lange Weteringkade, ook al zo’n rustig fietspad langs het water tot je bij knooppunt 13 in Kwintsheul komt. Hier ga je linksaf naar knooppunt 70, om daar rechtsaf te gaan in de richting van knooppunt 46.

Voordat je knooppunt 46 bereikt heb ga je naar rechts op de Gantellaan en hier zie je meteen aan beide kanten van de weg grote kassen. Bij de T-splitsing linksaf, naar de Van Ockenburchlaan. Als je bijna aan het eind van de weg bent zie je aan je linkerhand de aardwarmte-installatie waar Johan en Hans een bezoek aan brachten in de uitzending. In de hal achter de installatie zit de warmtewisselaar die de warmte van het zoute water dat uit de aarde gehaald wordt overdraagt aan zoet water dat vervolgens naar de omliggende kwekerijen gaat om die te verwarmen. Dit gaat niet met zou water omdat dat teveel schade oplevert aan de leidingen, vandaar de warmtewisselaar.

Aan het eind van de weg rechtsaf. (Let op: bij het hoekhuis aan je linkerhand op deze kruising staan achter in de tuin 19 flamingo’s. Leuk om even een kijkje te nemen, maar doe voorzichtig met al het verkeer en blijf achter het hekje dat door de eigenaar geplaatst is om de vogels niet te storen) Je fietst door Poeldijk tot aan de Vredebestlaan waar je vervolgens via de Casembrootlaan naar knooppunt 8 rijdt. Kassen, kassen en nog eens kassen. De meeste kassen zijn echter wit geverfd om de gewassen te beschermen, maar als je nou nieuwsgierig bent en een kas van binnen wilt bekijken, bel dan gewoon eens aan en vraag of je om de hoek mag kijken. Een brutaal mens heeft de halve wereld en een aardige kweker laat je echt wel iets van zijn teelt zien.

Van knooppunt 8 rijdt je naar knooppunt 6. De route gaat verder naar links, maar als je dit duinpad afrijdt naar boven heb je een prachtig uitzicht over de zandmotor. Het is maar een klein stukje extra fietsen en zeker de moeite waard! Daarna fiets je weer naar beneden over hetzelfde pad en ga je bij knooppunt 6 rechtsaf. Een mooi stuk door de duinen!
Voor de Otterschelp ga je linksaf. Volg het fietspad en je gaat met een tunnel onder de provinciale weg door waarna je in de Poelzone uitkomt. Een mooi aangelegd natuurgebied tussen alle bedrijvigheid in het Westland. Deze zone staat in het voorjaar en de zomer vol prachtige bloemen, zowel aan de oevers als in het water. Ook zijn er diverse wandelpaden en mogelijkheden om even lekker te gaan zitten in dit bijzondere en nieuwe stukje Westland. Volg het fietspad door de poelzone en ga aan het eind op de Rusthovelaan linksaf. Dan naar rechts op de Gantellaan en weer naar links op de Papelaan. Bij de rotonde gaat de route linksaf, maar je kunt hier net al Johan en George ook even een naar links fietsen en na een paar honderd meter zie je aan je linkerhand Plukkerij Framblij, waar je zelf je eigen fruit kunt plukken.

Fiets vanaf de rotonde naar de knooppunten 12, 45 en 16. Je komt langs recreatieplas Wollebrand op je route naar knooppunt 15. Vanaf hier fiets je weer langs het water van de (kromme) Zweth naar knooppunt 14 en 59 om tenslotte weer terug te fietsen naar het beginpunt (48).
Het Westland, zeker niet het meest groene gebied van Zuid-Holland, maar zeker wel een leuke gebied om door te fietsen, met z’n eigen pareltjes. Geniet ervan!

En natuurlijk onze route op de kaart: https://www.route.nl/fietsroute/885121/kh18-westland