Lekkende beveiliger Wilders niet aanwezig bij eerste zitting

DEN HAAG - Een lekkende agent uit het beveiligingsteam van PVV-voorman Geert Wilders stond maandag voor het eerst voor de rechter. De agent, de 36-jarige Faris K., werkte bij de Afdeling Bewaken en Beveiligen. Vorig jaar werd hij aangehouden. Het ging om een regiezitting, de zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld.
De agent was niet aanwezig bij de zitting. Zijn advocaat Peter Plasman wel. De komende tijd moeten nog diverse getuigen gehoord worden, daarna kan de zaak inhoudelijk behandeld worden. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.
Volgens justitie heeft de man tussen juli en december 2016  twee mensen vertrouwelijke informatie gegeven. Aan een onbekende vrouw lekte hij de geheime woonplaats van Wilders. Ook vertelde hij haar telefonisch over een bezoek aan ons land van een dochter van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama.

Geheime details

Een 34-jarige man kreeg van de agent onder meer geheime details te horen over de bewapening van de beveiligers van Wilders en over de situatie rondom zijn huis en de auto's die worden gebruikt om Wilders te vervoeren. Ook zou K. de man hebben verteld over de aanschaf van een nieuw dienstwapen en over Israëlische beveiligers.
De agent zou twee jaar lang illegaal hebben gesnuffeld in politiesystemen en daarbij computervredebreuk hebben gepleegd. De man die de informatie van hem kreeg werd vorig jaar ook opgepakt. Of hij vervolgd wordt, is onduidelijk.

Eerder al werkstraf voor loslippigheid

K. werkte in het zogenaamde iris-team van de Afdeling Bewaken en Beveiligen. Dat team doet vooronderzoek op plaatsen waar politici of leden van het Koninklijk Huis op bezoek gaan. Hij was niet betrokken bij de persoonlijke, fysieke beveiliging van Geert Wilders.
'Hij is iets te loslippig geweest in de privésfeer', aldus advocaat Peter Plasman, die K. bijstaat. 'Je mag dat ook stoer doen tegen meisjes noemen. Niet meer dan dat.'

Schenden ambtsgeheim

Maar het is niet voor het eerst dat K. de fout in ging. De agent werd in 2008 ook al veroordeeld wegens het schenden van zijn ambtsgeheim tegenover kennissen. In die periode werkte hij voor de politie in Utrecht. Hij kreeg toen een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur.