Help, een kwallenbeet: wel of niet er overheen plassen?

Een glibberig hoopje kwal
Een glibberig hoopje kwal © Omroep West
REGIO - Start de dreigende muziek van de jaren '70-film Jaws maar: de kwallen komen eraan! Het mooie weer en een oostenwind vormen namelijk de perfecte cocktail voor de glibberige beesten om aan te spoelen op ons strand. Dan is een kwallenbeet zo opgelopen. Wat kun je daar het beste aan doen? Kwallenexpert Piet Zondervan legt het uit.
Een zonnige, rustige dag op het strand kan keihard worden verstoord door een vloedlijn vol kwallen. En als je daar in gaat staan, de netelcellen van de kwal zich een weg in je voet vinden, kan dat leiden tot een naar en branderig gevoel.
'Het zijn de tentakels waar je voor op moet passen', vertelt kwallenkenner Zondervan. In Nederland komen er zo'n acht tot negen kwallen voor, maar niet iedere kwal prikt. 'De kompaskwal is berucht. Dat zijn de vervelende jongens.'

Gebeten, wat nu?

Maar mocht de kompaskwal met zijn mooie bruine, tijgerachtige strepen je te pakken krijgen, wat moet je dan doen? 'Afspoelen met schoon zeewater is de juiste remedie', aldus Zondervan. 'Soms wil azijn ook wel eens helpen.'
Maar, grootmoeders tip werkt ook best aardig: plas over de jeukerige plek heen. 'Dat kent een zekere kern van waarheid', geeft de kwallenexpert toe. 'De zuurgraad verandert door je plas, waardoor de netelcellen niet meer werken.' Maar de beste remedie is volgens Zondervan om 'er niet in te trappen'.
Lees meer: 'Ga niet met je luchtbedje de zee op, het is levensgevaarlijk'i>Bekijk hier waarom bij oostenwind kwallen richting kust drijven: