Internetten op vakantie? Pas op! De gevaren worden onderschat

Veel mensen onderschatten de gevaren van internet tijdens hun vakantie.
Veel mensen onderschatten de gevaren van internet tijdens hun vakantie. © ANP
DEN HAAG - Even je vakantiefoto’s doorsturen aan familie, een berichtje plaatsen op Facebook, nog snel wat geld overboeken. Internet is ook tijdens de vakantie voor veel mensen onmisbaar geworden. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van openbare WiFi-netwerken in hotel, café, vakantiepark of op het vliegveld. Handig. Maar niet zonder risico’s. Tachtig procent van de Nederlandse vakantiegangers maakt gebruik van die netwerken, zonder bekend te zijn met de gevaren ervan, blijkt uit onderzoek van het Haagse bedrijf Cybersprint.
Terwijl die risico’s er wel degelijk zijn, waarschuwt het bedrijf. Want als je inlogt op een openbaar WiFi-netwerk kan een cybercrimineel toegang krijgen tot je laptop, tablet of telefoon en daarmee de vertrouwelijke informatie in je netwerk.
Bekend is dat internetcriminelen de open Wifi-netwerken ook goed weten te vinden, aldus Cybersprint. Hier kunnen ze vrij gemakkelijk mobiele apparaten binnendringen om rond te struinen in persoonlijke gegevens en e-mails. Ook kunnen ze de hand leggen op wachtwoorden van bijvoorbeeld social media, webshopaccounts of bedrijfsnetwerken.

Gevolgen kunnen groot zijn

De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Identiteitsfraude, het lekken van bedrijfsgeheimen, frauduleuze overboekingen of het ‘kapen’ van foto’s of andere dierbare documenten. Voor een bedrijf kunnen de gevolgen zelfs desastreus uitpakken. Uit het onderzoek van Cybersprint blijkt dat dertien procent van de respondenten open WiFi-netwerken gebruikt voor werk en zakelijke transacties, van wie ruim twee procent voor banktransacties.
Hiermee brengen deze gebruikers ook hun werkgever in gevaar, stelt het bedrijf. Cybercriminelen kunnen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, wachtwoorden of emailadressen en deze misbruiken voor bijvoorbeeld fraude. Cybersprint waarschuwt vooral voor deze zakelijke gevaren.

Tips

En het bedrijf geeft ook tips. Koop een extra databundel bij je provider of een simkaart op je bestemming, zo kan je toch gebruik maken van 3G of 4G. Wil je toch graag gebruik maken van openbare WiFi-netwerken? Beperk dan de risico’s door een Virtueel Privaat Netwerk (VPN) aan te schaffen. Daardoor kan je anoniem surfen op internet.
'Dit moet je dan wel van tevoren doen', is het advies van Pieter Jansen, directeur van Cybersprint. Daarvoor zijn ook speciale apparaatjes beschikbaar.