Oud-politica ‘Straaljager Hannie’ van Leeuwen (92) overleden

Hannie van Leeuwen is 92 jaar geworden
Hannie van Leeuwen is 92 jaar geworden © ANP
DEN HAAG - Voormalig politica Hannie van Leeuwen is overleden. Ze was burgemeester van Hazerswoude en Nootdorp, was wethouder in Zoetermeer en was lid van zowel de Eerste als de Tweede Kamer. De prominente CDA-politica, die in 1926 werd geboren in Delft, overleed woensdag.
Van Leeuwen, die bekend stond om haar standvastige en soms tegendraadse mening, was maatschappelijk werkster voor zij in de politiek belandde. Ze sloot zich aan bij de ARP - een van de partijen die later opging in het CDA - en zat namens deze partij in de Tweede Kamer. Daarna was was zij onder meer wethouder van Zoetermeer en waarnemend burgemeester van Hazerswoude (1990-1991) en Nootdorp (1991-1992).
Hannie van Leeuwen behoorde tot de 'sociale' vleugel van het CDA. Zij was in 1976 één van de voorvechters van  een in haar eigen partij zeer omstreden abortusvoorstel dat uitging van het beginsel 'nee, tenzij'.  In de Eerste Kamer waste zij door haar kennis en ervaring menig minister van Sociale Zaken de oren. In 2007 verliet zij op haar 81e de Eerste Kamer. Vorig jaar stond zij nog als lijstduwer op de CDA-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

'Straaljager Hannie'

Hannie van Leeuwen werd op 28 januari 1926 geboren in Delft. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij koerier voor een militaire spionagegroep. Eenmaal in de politiek bleef zij zich met het voormalig verzet en met defensie bemoeien. Dat bracht haar de bijnaam 'Straaljager Hannie', vanwege haar pleidooi voor aanschaf van F16-vliegtuigen, maar ook door haar sprintjes naar de interruptiemicrofoon.
CDA-leider Sybrand Buma noemt het overlijden van Van Leeuwen 'een groot verlies voor de partij. 'Gedreven, kordaat en strijdbaar. Dat zijn de woorden die het leven van Hannie van Leeuwen karakteriseren, in het verzet en in de politiek.' Partijvoorzitter Ruth Peetoom noemt Van Leeuwen 'een vrouw uit één stuk, iemand die zich in haar leven en in de politiek principieel en hartstochtelijk verzette tegen onrecht en streed voor wie kwetsbaar was.'