Instellingen

Studenten uit Delft testen hightech fiets op F-16 landingsbaan

© Facebook Human Power Team Delft & Amsterdam

DELFT - Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam, test zondag de nieuwste aerodynamische ligfiets: de VeloX 8. Deze fiets zal in september in de Amerikaanse Nevadawoestijn het wereldrecord van 122 km per uur aanvallen. De testrit vindt plaats op de startbaan van Vliegbasis Woensdrecht.

Waar normaal F-16's opstijgen zullen nu de fietsters Jennifer Breet en Lieke de Cock de startbaan gebruiken om de door de studenten ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen.

'Na een jaar ontwerpen, bouwen en trainen, is dit het belangrijkste testmoment voor onze wereldrecordpoging in de Nevadawoestijn komende september. Daar hopen onze rensters Jennifer Breet en Lieke de Cock met een snelheid van 122 km per uur te fietsen en zo een nieuw wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te vestigen', zegt Stephanie Wiechers, teammanager van het Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.

Nog nooit zo klein

Het is de kleinste fiets die het team ooit heeft gebouwd. De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel. Met de test op de vliegbasis zal voor het eerst de race-klare fiets getest worden. '122 km per uur zal het nog niet worden, maar dit is voor het team vooral een goede gelegenheid om de laatste verbeterpunten te vinden. Met de verzamelde data kunnen we bovendien de luchtweerstand van de fiets vergelijken met onze modellen', aldus Wiechers.

In 2017 werd het studententeam wereldkampioen, maar greep net naast het wereldrecord. Met 121,5 km/u was Aniek Rooderkerken helaas niet snel genoeg om het wereldrecord van 121,8 km/u te verbreken. Het team gaat er dit jaar vol voor om de wereldtitel weer op Nederlandse naam te krijgen.