Nieuws

Diefstal schoenen blijft onbestraft

Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter'| Tekening: Theresa Hartgers
Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter'| Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - 'Geen bier drinken, hé, ook al is het zo warm', zegt de Haagse politierechter aan het eind van de zitting tegen de 44-jarige verdachte Poolse verdachte uit Naaldwijk. De bouwvakker was op 18 mei betrapt in de C&A in Den Haag, terwijl hij een paar schoenen probeerde te stelen. De verdachte wilde er goed uitzien voor een sollicitatiegesprek bij het uitzendbureau.
Dat vertelt hij vrijdag bij de Haagse politierechter. 'Ik had geen werk meer, en dus ook geen geld meer voor nieuwe schoenen.' Het paar waarop hij liep was helemaal afgetrapt, daarmee kon hij zich onmogelijk vertonen bij het uitzendbureau.
De piepers gingen meteen af bij C&A toen hij met de schoenen door het poortje liep. 'Ik schaam me heel erg hiervoor, maar ik had ze echt heel hard nodig:', zegt de kleine Poolse man. Voor zijn postuur leefde hij op bijzonder grote voet. Het gestolen paar van C&A had maat 46.

Geld voor schoenen

Hij heeft nu wel weer geld voor schoenen, zegt hij bij de rechter. 'Een week geleden ben ik begonnen met een nieuwe baan', vertelt hij via een tolk.
De politierechter bladert door het strafblad van de Poolse man, en komt erachter dat mijnheer de laatste tijd vaker is betrapt bij winkeldiefstallen. Hij heeft zelfs al vier dagen in de cel gezeten. 'Dat was voor de diefstal van levensmiddelen, en van bier', verklaart de Poolse man.

Drinkt veel bier

'U schijnt wel heel veel bier te drinken', reageert de rechter. Uit het strafblad blijkt dat de Pool recentelijk op vaak op de bon is geslingerd voor openbare dronkenschap.  Nee, nee, schudt de Pool met zijn hoofd.
Hij heeft zijn leven gebeterd. Hij loopt ook bij een psycholoog om zijn drankprobleem op te lossen. De officier van justitie vindt dat de Pool voor de diefstal van de schoenen niet meer apart een straf moet krijgen, ook al is hij schuldig.

Wel schuld, geen straf

De zaak had eigenlijk bij de rechter gebracht moeten worden samen met de andere diefstallen, zodat voor al die zaken één straf was opgelegd.  De rechter vindt het ook te ver gaan om verdachte nu voor de schoenen nog afzonderlijk  te straffen.
Hij laat meewegen dat de Pool toen hij bij C&A werd betrapt geen stennis heeft geschopt, en zich gewillig liet meevoeren.
In het kader van de privacy zijn de namen gefingeerd.
Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?