Voetbalclubs balen van vechtpartij van 'doorgesnoven randdebielen'

KATWIJK - Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen 'baalt ontzettend' van de vechtpartij die zaterdagmiddag uitbrak bij zijn club. 'Het is de eerste oefenwedstrijd van het seizoen en dan vliegt het zo uit de bocht.' Ook FC Dordrecht-voorzitter Hans de Zeeuw is niet te spreken over de ongeregeldheden in Katwijk: 'Het is zwaar knudde'.
De wedstrijd tussen VV Katwijk en FC Dordrecht werd vroegtijdig gestaakt vanwege een vechtpartij tussen supporters. Ruim 10 minuten voor tijd beëindigde de scheidsrechter de wedstrijd. Op dat moment stond Katwijk met 1-0 voor. Bij de vechtpartij raakten meerdere mensen gewond, één persoon moest naar het ziekenhuis met een kaakfractuur.
Vanuit Dordrecht was eerder die dag een feestbus met zo'n vijftig supporters naar Katwijk vertrokken, zeggen de voorzitters van beide clubs. 'Een uur voor de wedstrijd werd ik geïnformeerd dat ze hier naartoe zouden komen. Ik was verrast. We konden zo kort van tevoren geen maatregelen meer nemen', zegt Vergouwen. Ook FC Dordrecht was niet op de hoogte van de bus vol supporters.

'Volgegoten met bier en doorgesnoven'

De mannen waren flink onder invloed, melden beide voorzitters. 'Ik heb begrepen dat ze vóór de wedstrijd al bij één of twee strandtenten zijn weggestuurd. Ze waren volgegoten met bier en doorgesnoven', weet FC Dordrecht-voorzitter Hans de Zeeuw.
Aangekomen bij sportpark de Krom sloeg volgens Vergouwen 'de vlam in de pan'. 'Een grote groep uit de feestbus stond met fakkels langs de kant', zegt De Zeeuw. Supporters van Katwijk verzochten hen om weg te gaan en niet veel later is een gevecht ontstaan. Vergouwen: 'Het liep compleet uit de klauwen'. De scheidsrechter besloot vervolgens de wedstrijd stil te leggen. 'Terecht. Dit was de enige juiste beslissing die hij kon nemen', zegt De Zeeuw.

'Dit had nooit mogen gebeuren'

Beide voorzitters balen ontzettend van de vechtpartij. Ook De Zeeuw: 'Het is zwaar klote, dit had nooit mogen gebeuren. Het is heel vervelend voor Katwijk.' In zijn ogen zijn het geen supporters van FC Dordrecht, maar 'een stel randdebielen'. 'Ik heb de helft van de jongens nog nooit eerder gezien.'
De Dordtse club heeft excusus aangeboden aan VV Katwijk. 'Dat is het minste wat je kunt doen. Het is een heel ongelukkige samenloop van omstandigheden', zegt De Zeeuw. Hij gaat de camerabeelden bekijken. 'We willen er alles aan doen om dit in het vervolg tegen te gaan.'