Delftse studenten fietsen 74 kilometer per uur over landingsbaan

DELFT - Delftste studenten hebben zondagmiddag met hun aerodynamische ligfiets een snelheid van 74 kilometer per uur bereikt. De snelheid is nog niet genoeg om het wereldrecord te verbreken, maar volgens de studenten is de snelheid wel 'erg veelbelovend'.

Studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam maakten zondag een testrit op de startbaan van Vliegbasis Woensdrecht, een plek waar normaal F-16's opstijgen. Met de fiets, de VeloX 8, hopen de studenten het wereldrecord van 121,8 kilometer per uur te verbreken. In september doen ze mee aan de wereldrecordpoging in de Nevadawoestijn.

'Dit is erg veelbelovend voor de recordpoging waar we een langere weg tot onze beschikking hebben en zo langer de tijd hebben om op onze topsnelheid te komen. Daarnaast zal tijdens de recordpoging ook niet op zeeniveau plaatsvinden waardoor de luchtdichtheid en dus de luchtweerstand kleiner zullen zijn', aldus teammanager Stephanie Wiechers.

Kleinste fiets

De VeloX 8 is de kleinste fiets die het team ooit heeft gebouwd. De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel. In 2017 werd het studententeam wereldkampioen, maar greep net naast het wereldrecord.

LEES OOK: A270 even dicht voor de ligfiets van studenten van TU Delft

Deel dit artikel: