Beleid wordt omgegooid: 'Woonwagenbewoners moeten de ruimte krijgen'

DEN HAAG - 'Laat de overheid nu eindelijk zijn menselijke kant laten zien', is de diepe wens van Rein Mercha, geboren als Reinard Dewus. De aankondiging van de overheid dat het uitsterfbeleid voor woonwagenkampen over de reling gaat, geeft woonwagenbewoners en zigeuners de hoop dat zij eindelijk erkenning krijgen, en de ruimte om hun leven in te richten zoals zij dat zelf willen.
'De afgelopen tientallen jaren hebben ze echt hun best gedaan ons weg te krijgen', zegt de volbloed Sinti-zigeuner en volkszanger.
Mercha woont op het woonwagencentrum aan de Viaductweg in Den Haag. 'Hier staan nu veertig wagens, maar jaren geleden stonden er nog tweehonderd. Maar elke keer als er een plek vrijkwam werd er een betonblok opgezet ofzo. Om maar te voorkomen dat die plek weer werd bezet.'

Rekening houden met woonwagenbewoners

Vorige maand schreef minister Ollongren van BZK dat gemeenten meer rekening moeten houden met de wensen van woonwagenbewoners.  Afbouwen van standplaatsen mag niet meer, vindt de minister.
De voorganger van minister Ollongren was op de vingers was getikt door het College voor de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die noemden na onderzoek het beleid om woonwagenbewoners te dwingen in vaste huizen te gaan wonen discriminerend.

Zigeunerfamilies willen samenzijn

'Mijn kinderen willen ook een plek, en hun kinderen straks ook', zegt Mercha. Zijn artiestennaam betekent 'parel' in het Sinti. 'Wij als zigeuners willen samenzijn met de familie, zelfs tot na de dood.'
Dat betekent dat de gemeente extra standplaatsen zou moeten creëren en huurwagens beschikbaar zou moeten maken. 'Net als huurwoningen, die moeten er toch ook zijn.'

Wethouder om standplaatsen gevraagd

Als het aan Groep De Mos/Hart voor Den Haag ligt krijgen de woonwagenbewoners die standplaatsen ook. De grootste partij in de gemeenteraad heeft verantwoordelijk wethouder Revis (VVD) daar nu om gevraagd.
'Het wordt hoog tijd dat de gemeente Den Haag de rechten van woonwagenbewoners erkent', zegt Elias van Hees van Groep De Mos. De gemeente laat weten dat het nog geen nieuw beleid heeft geformuleerd. Na de vakantie gaat wethouder Revis zich erover buigen.