Nieuws

Geliquideerde man Delft is topcrimineel Karel Pronk

DELFT - De bekende Delftse crimineel Karel Pronk is dinsdag doodgeschoten bij koffiehuis Het Kalf in Delft. Dat bevestigt de politie aan Omroep West.
Gelijk na de schietpartij verzamelen zich tientallen mensen aan het politielint. Velen van hen weten niet precies wat er gebeurd is. Al snel zoemt de naam van Pronk rond. Een man die even daarvoor nog koffie had gedronken in Het Kalf weet het zeker dat het gaat om Pronk: 'duizend procent', zegt hij.
Vlak voordat dat de schutter verscheen vertrok de man weer. 'Hij was alleen nog met een meisje.' De schutter zou op een motor aan zijn komen rijden. Een ander vertelt dat Het Kalf het vaste koffie-adresje was van Pronk.

'Graag zelf gedaan'

Een groepje wat oudere mannen is niet verrast dat Pronk het doelwit was van een liquidatie: 'Weet je wat voor een berg vijanden hij had', zegt een van hen. 'Ik had het graag zelf gedaan, maar ik heb het lef niet.' Een ander: 'Dit heeft nog lang geduurd.'
Karel Pronk was een even bekende als beruchte crimineel uit Delft. Begin jaren '90 ontsnapte hij uit de koepel in Haarlem. Hij werd geholpen door zijn zwager Fried Friebel. Hun verhouding bekoelde en toen Friebel zelf werd doodgeschoten dook de naam Pronk snel op. Deze heeft altijd ontkend hier iets mee te maken hebben gehad.

Topcriminelen als Van Hout en Holleeder

Karel Pronk woonde de laatste jaren in Spanje, maar kwam nog geregeld in Delft. Hij werd aangehouden voor verboden wapenbezit en voor betrokkenheid bij wietteelt. Maar de naam Pronk werd ook in verband gebracht met Nederlandse topcriminelen Cor van Hout en Willem Holleeder.
Jan-Hein Kuijpers was jarenlang de advocaat van Pronk. Hij toonde zich geschokt door het nieuws. Volgens de advocaat was Pronk al geruime tijd 'met pensioen'.

Reactie gemeente Delft

De gemeente Delft heeft via een verklaring gereageerd op de schietpartij: 'De loco-burgemeester heeft geschokt kennis genomen van het schietincident aan het Kalverbos waarbij een dodelijk slachtoffer viel. Vanmiddag heeft overleg plaatsgevonden tussen loco-burgemeester, politie en justitie. Een grootschalig onderzoek naar de daders is gestart. De politie verzoekt getuigen om contact op te nemen.'