Instellingen

Niet Spui, maar Beyoncé Boulevard; feministen willen meer vrouwelijke straatnamen

Het Spui werd omgedoopt naar Beyoncé Boulevard
Het Spui werd omgedoopt naar Beyoncé Boulevard © Twitter De Bovengrondse

REGIO - De feministische beweging De Bovengrondse heeft dinsdag in elf steden, waaronder in Den Haag, Leiden en Delft, verschillende straatnamen omgedoopt tot vrouwelijke straatnamen. Zo gaat het Spui in Den Haag nu door het leven als de Beyoncé Boulevard en heet de Leidse Breestraat vanaf nu Mien van Breestraat.

De Bovengrondse is deze actie gestart naar aanleiding van onderzoek van De Correspondent, een online journalistiek platform. Uit dat onderzoek bleek dat van alle straten die een mensennaam hebben, 88% mannelijk is en slechts 12% vrouwelijk.

'Straatnamen zijn zo alledaags dat je er nooit bij stilstaat, hoe vaak je ze ook leest, ziet of omgeroepen hoort worden in de tram. Toch geven ze een voortdurende bevestiging wie Nederland belangrijk vindt. Met deze actie willen we mensen prikkelen om eens kritisch na te denken bij deze 'canon' van namen. Wie staan erin, wie niet? En waarom zijn die namen voor 88% mannelijk?', staat op de website van De Bovengrondse te lezen.

Twaalf vrouwen

De feministen hebben twaalf vrouwen uitgekozen - als symbool van de 12 procent vrouwelijke straatnamen die er op dit moment zijn - die een naambordje in de elf verschillende steden verdienen. Zo prijken onder anderen de namen van presentatrice Mies Bouwman, het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid Suze Groeneweg, Zuid-Afrikaanse feminist en burgerrechtenactivist Ruth Naomi Leon en artiest Beyoncé nu aan verschillende gevels in Nederland.