Nieuws

Karel Pronk: topcrimineel met een roemrucht verleden

Karel Pronk
Karel Pronk © Facebook Karel Pronk
DELFT - De Delftse crimineel Karel Pronk (60) is dinsdag op klaarlichte dag om het leven gebracht voor de deur van een koffiehuis aan het Kalverbos in Delft. Maar wie was Pronk eigenlijk?
Karel Pronk heeft een roemrucht verleden. Hij ontsnapte tot tweemaal toe met geweld uit een gevangenis, waarbij bewakingspersoneel werd gegijzeld. Pronk kreeg daarbij hulp van zijn zwager Fried Friebel. Hun verhouding bekoelde en toen Friebel in 2007 zelf werd doodgeschoten, dook de naam van Pronk snel op. Maar die heeft altijd ontkend iets met de dood van Friebel te maken te hebben gehad.
In 1991 werd Pronk veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het regelen van de moord op een tuinder in Rijswijk. Het motief voor die moord is altijd duister gebleven. Het verhaal gaat dat Pronk in opdracht handelde van een bekende drugshandelaar in Delft, die problemen had met de tuinder. In de rechtszaal zweeg Pronk. Hij werd mede veroordeeld door belastende verklaringen van Friebel.  

Wiet en wapens

In 2009 legde de rechter Pronk een celstraf van zes jaar op voor het leiden van een criminele organisatie, wietteelt en het bezit van een wapenarsenaal. Maar de naam Pronk werd ook in verband gebracht met Nederlandse topcriminelen Cor van Hout en Willem Holleeder. Een jaar eerder was Pronk in Spanje gearresteerd omdat hij een lading hasj in zijn auto vervoerde.
Pronk bracht de laatste jaren veel in Spanje door en zou volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers al geruime tijd 'met pensioen' zijn. Hij kwam nog wel geregeld in Delft. Dinsdag wordt hij op 60-jarige leeftijd om het leven gebracht voor een koffiehuis. Waarom is niet duidelijk, wel had Pronk veel vijanden en zegt een omstander: 'Ik had het graag zelf gedaan, maar ik heb het lef niet.'  
LEES OOK: