West Wekker: Heemskerk zwemt finale en rechtszaak over laadpalen

Femke Heemskerk
Femke Heemskerk © Orange Pictures
REGIO - Goedemorgen! Vandaag gaat zwemster Femke Heemskerk tijdens de Europese kampioenschappen in Glasgow van start in de finale van de 100 meter vrije slag. Verder aandacht voor een zitting over een vergunning voor twee oplaadpunten voor elektrische auto's op parkeerplaats De Andel langs de A12 bij Gouda.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen zwemt vanavond tijdens het EK de 100 meter vrije slag. Heemskerk, winnares van het zilver op de 200 vrij, zette met 53,35 seconden de tweede tijd neer in de halve finales. Alleen Sarah Sjöström uit Zweden was sneller (52,67).
  • De 5-jarige dochter van Stephan Evenblij wil wel Pippi Langkous zijn. Maar dan wel een eigen versie: Flikkie Grootkous. En dat heeft vader Stephan serieus aangepakt. Het resultaat: een drie minuut durende aflevering met in de hoofdrol Saartje als Flikkie Grootkous. Buurtbewoners figureren in de serie over de spannende avonturen van Flikkie.
  • Zitting over een vergunning voor twee oplaadpunten voor elektrische auto's op parkeerplaats De Andel langs de A12 bij Gouda. Shell heeft een vergunning gekregen voor het plaatsen van twee laadpalen op deze plek. Concurrent Fastned ging eerder tegen de vergunning in beroep bij de rechtbank Amsterdam. Fastned heeft al geruime tijd een laadpaal op dezelfde verzorgingsplaats. Volgens haar is het in strijd met de beleidsregels voor laadpalen dat een tweede aanbieder toestemming krijgt voor laadpalen. De rechter verklaarde het beroep van Fastned in december 2017 echter ongegrond. Fastned laat het er niet bij zitten en gaat in beroep bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het weer:
Tamelijk bewolkt met een lokale bui. In de middag is het droog en breekt de zon weer door. Er waait een matige tot aan zee soms vrij krachtige zuidwestelijke wind en het is een stuk minder warm dan vandaag, met 22 tot 23 graden.

Wat je verder nog moet weten
  • Het traditionele kostwinnersgezin heeft steeds minder te besteden. Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) is het gemiddelde besteedbare inkomen van tweeverdieners tussen 2006 en 2016 gestegen, terwijl het voor eenverdieners met partner en eventueel gezin in diezelfde periode juist afnam.
  • Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kans op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan zelfs leiden tot de dood van henzelf of het kind, waarschuwen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven in het AD.
  • Honderden Nederlandse academici hebben de laatste jaren wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in bekende neptijdschriften, meldt de Volkskrant. Zulke rooftijdschriften publiceren tegen forse betaling ingezonden artikelen, zonder enige kwaliteitsbeoordeling. De auteurs betalen honderden dollars voor publicatie.

Vanavond op TV West:

In tien afleveringen fietst Johan wekelijks een route door natuur- en recreatiegebieden in Zuid-Holland. Hij doet dit samen met een bekende of inspirerende Nederlander en onderweg bezoeken zij natuurgebieden, mooie dorpjes, picknicken in een weiland of ontdekken samen adembenemende plekken in onze provincie.