Knooppunt Holland: Route Johan & Camiel - Leiden

REGIO - Deze week fietst Johan samen met Camiel Spreij een knooppuntenroute van Katwijk via Valkenburg naar Leiden en via Oegstgeest weer terug naar Katwijk. Tijdens de route vertelt Camiel dat hij zich inzet voor het telefoonnummer 113, de zelfmoordpreventielijn, nadat zijn broertje een half jaar geleden uit het leven stapte. Ze krijgen een exclusief kijkje achter de schermen bij de aanleg van de Rijnlandroute, de verbinding tussen de A4 en A44. Na een beetje aandringen komen ze zelfs op het punt waar op dat moment beton voor de tunnelschacht wordt gegoten. Ook gaan ze suppen op de Leidse singel en brengen een bezoek aan het Bio Science Park in Leiden waar diverse bedrijven werkzaam zijn op het gebied van medicijnontwikkeling. Johan en Camiel zijn welkom bij Baseclear waar ze onderzoek doen op het gebied van DNA.

Deze route begint aan het strand van Katwijk bij Knooppunt 63, de plek waar het water van de Leidse Rijn de zee instroomt. Met de sluis en het achterliggende gemaal wordt de waterstand in de rivier en de boezem geregeld. Fiets hiervandaan naar knooppunt 62. Blijf langs het water fietsen tot je onder de provinciale weg door bent en ga linksaf de Zeilmakerstraat in om bij de rotonde rechtsaf te gaan naar de Ambachtsweg. Je fietst hier op een industrieterrein. Zeker niet het mooiste stukje Katwijk, maar via de Lageweg en de Lijnbaansstraat kom je al snel in de jachthaven van Rijnsburg. Hier rijd je door en steekt het Oegstgeesterkanaal over. Hier direct naar rechts en volg het fietspad door Rijnsburg langs de knooppunten 92, 34 en 90.

Vanaf knooppunt 90 volg je de Rijn via 88, 35, 99 en 7. Bij knooppunt 7 ga je rechtsaf en steekt de Rijn over. Onze fiestroute gaat vervolgens bij knooppunt 79 naar links, maar het is leuk om hier heel even naar rechts te fietsen richting het Valkenburgse meer. Hier kun je in het gras aan het water even lekker zitten.

Vanaf knooppunt 79 rijdt je via de knooppunten 53 en 2 naar knooppunt 86 in de Leidse binnenstad. Hier begint de singel, die je helemaal volgt naar knooppunten 13 en 12. Het is mooi fietsen langs de singel, maar let wel op. Als je wilt genieten van al het moois op en langs het water is het raadzaam om dat even vanaf de stoep te doen. Er rijdt ook nogal wat autoverkeer en niet iedereen houdt zich hier aan de snelheid, wat soms voor wat lastige situaties kan zorgen op deze smalle weg.

Bij knooppunt 12 ga je rechtsaf naar knooppunt 19 en 20. Bij 20 vervolg je je route naar knooppunt 69. Vlak nadat je het bordje 20 gepasseerd bent fiets je over het Utrechts Jaagpad langs de Nieuwe Rijn. Aan de overkant ligt het Waardeiland, een woonwijk gelegen op een eiland tussen het Rijn-Schiekanaal, de Oude Rijn en de Nieuwe Rijn. Het eiland is werd volgens Amerikaans model ontworpen als groen en recreatief wooneiland en opgedeeld in kleinere eilandjes om de meeste woningen aan water te laten grenzen.

Steek aan het eind van het Utrechts Jaagpad de Oude Rijn over en fiets vanaf knooppunt 69 langs het water van de Oude Rijn terug naar de Leidse Singel, die je na knooppunt 13 volgt via 14 naar 75.
Via molen De Valk fiets je onder het spoor door de Rijnsburgerweg op. Bij de rotonde ga je linksaf en fietst hier langs het Bio Science Park dat je in de uitzending hebt kunnen zien. Helaas is het niet mogelijk om zelf de bedrijven op dit park te bezoeken, maar een aantal van deze bedrijven geeft je op Youtube onder de zoekterm ‘Leidse rode loper’ wel een kijkje achter de schermen.

Fiets Leiden weer uit bij knooppunt 4 en rijdt via 5 en 75 door Oegstgeest naar 26. Vanaf 26 volg je het Oegstgeesterkanaal tot je weer bij de jachthaven van Rijnsburg uitkomt. Dit laatste stuk van de route is gelijk aan dat van het begin van je fietstocht, maar als je de andere kant opfietst ziet het er toch weer heel anders uit moet je maar denken. Via de knooppunten 62 en 63 kom je weer uit op het strand van Katwijk.

En dit is de route op de kaart

Veel plezier weer!

Deel dit artikel: