Wespenexpert: 'Explosieve groei van nesten in de duinen'

DEN HAAG - De overlast van wespen in Nederland lijkt dit jaar groter te zijn dan in andere jaren. Het wespenseizoen begint jaarlijks in augustus en nu al draaien wespenbestrijders overuren om alle nesten uit tuinen en daken te verwijderen.

‘Door de droogte en warmte groeien de larven en de nesten fenomenaal snel’, vertelt de Haagse bijen- en wespenexpert Frank van der Meer bij mediapartner Den Haag FM. In Den Haag merkt Van der Meer met name in de duinen een grote toename van de beestjes. 'Je ziet ze er heel veel en ook de nesten zijn makkelijk te vinden’.

De wespenexpert heeft een tip voor mensen die overlast ervaren van wespen: ‘Als je het nest in een tuin niet direct kunt vinden, volg dan de vliegroutes van de insecten. De nesten die je kunt zien, bestaan uit een soort fijngekauwd papier, maar ze zitten ook onder de dakpannen’.

Hoornaar

Niet alleen de wespenpopulatie neemt toe, ook de hoornaar maakt zijn opmars in Den Haag. De hoornaar ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een wesp, is bruin/rood van de voorkant en maar liefst vijf keer zo groot. Dit intimiderende insect zorgt voor minder overlast dan de wesp omdat het beestje minder van zoetigheid houdt.

'De hoornaar is wat meer verlegen dan de wesp maar kan ook steken. Die steek is wel een stuk pijnlijker', besluit Van der Meer.

Binnen 48 uur uitgeroeid


Ook ongediertebestrijders in het Westland hebben hun handen vol aan de wespen. Rob Verhagen van Ongediertebestrijding Westland vertelt aan mediapartner WOS dat hij in een ochtend soms al drie meldingen afhandelt.

De nesten worden behandeld met wit kalkpoeder. 'Daarmee gaan ze aan de wandel door het nest heen. Onbewust vergiftigen ze daar de koningin, eitjes en larven mee.' Binnen 48 uur is een nest dan volledig uitgeroeid.

Meer over dit onderwerp:
WESPEN OVERLAST DUINEN HOORNAAR
Deel dit artikel: