COLUMN: Het is niet snel goed

DEN HAAG - Het jaar rond krijgen we het verwijt: het duurt allemaal zo lang bij dat OM. En als we zoals nu dan lekker doorwerken in de vakantie, is het weer: ze schuiven het onder het tapijt van de komkommertijd. Het is niet snel goed.

Wij zijn eigenlijk nooit met vakantie. Komkommertijd, dat kennen we niet. Er ligt een heel schema welke onderzoeken door welke collega's worden waargenomen. Zo heeft een officier haar toch al fikse portefeuille tijdelijk ondergebracht bij een kamergenoot. Die kreeg er wel vorige week in een paar dagen tijd nog drie nieuwe grote zaken bij. Dat kun je niet voorspellen, dan is het aanpoten.

Als je dan een officier van justitie wilt bellen, vraag je eerst voorzichtig met een appje: 'Ben je aan het werk of op vakantie?' Meestal is het antwoord: 'Op vakantie. Maar wat is er?' Officieren van justitie voelen zich altijd erg verbonden met een zaak, ook al zijn ze op vakantie. Altijd bereid om nog even een antwoord te sturen, wat richting te geven, met de politie te bellen.

Plannen blijft wel ingewikkeld in vakantietijd. Lukt het dan een keer om NU een officier, drie rechters, een griffier en een advocaat in de rechtszaal te krijgen, dan grijp je die kans. Wie wel eens een afspraak heeft proberen te plannen met zes vrienden, snapt wat ik bedoel. Maar dan zorg je dat die zaak wordt afgedaan, ook al is het misschien vakantie voor sommige journalisten.

Kortom, bij het OM zijn we ook deze dagen volop in bedrijf. Het is soms passen en meten, maar we gaan gewoon door. Dat kan ook niet anders, het OM kan niet op een laag pitje. De boeven zijn ook niet allemaal met vakantie.

Meer over dit onderwerp:
COLUMN OM OPENBAAR MINISTERIE BART NIEUWENHUIZEN
Deel dit artikel: