Willie Dille ging door 'jaar van ellende'

DEN HAAG - 'Met verslagenheid en intens verdriet hebben wij kennisgenomen van het plotseling overlijden van onze collega, strijdmakker, en bovenal vriendin Willie Dille. Wat haar is overkomen en vooral de reacties daarop kon zij niet meer verdragen', schrijft de PVV Den Haag in een verklaring. PVV-leider Geert Wilders zegt 'met grote verslagenheid' kennisgenomen te hebben van het overlijden van zijn oud-kamerlid. 'Wij zullen haar enorm missen. Woorden schieten tekort.'
Donderdag is bekendgemaakt dat Willie Dille is overleden. Volgens haar familie heeft ze zichzelf van het leven beroofd. Uit de reactie van PVV-fractieleider Karen Gerbrands op de eerdere berichtgeving blijkt dat Dille door een lange, moeilijke periode is gegaan. 'Een jaar van ellende', verklaart Gerbrands.
Eerder deze week zette Dille een filmpje op haar Facebookpagina waarin ze zegt te zijn ontvoerd en verkracht door een groep moslims. In de video suggereert Dille dat collega-raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid achter de verkrachting zou zitten omdat haar belagers hem opvoerden. 'Nadat ze klaar waren zeiden ze: 'Heb je respect voor Mohammed, heb je respect voor Allah, heb je respect voor Arnoud?' En toen wist ik al wie erachter zat.'

Kwestie woonplaats: 'burgemeester Krikke faalt'

Willie Dille zat van juni 2010 tot november 2012 voor de PVV in de Tweede Kamer. Kort daarvoor én daarna was zij lid van de gemeenteraad van Den Haag voor de PVV. Rond de raadsverkiezingen van vorig jaar rezen twijfels over haar woonplaats. Raadsleden moeten wonen in de gemeente waarvan zij gemeenteraadslid zijn, in dit geval Den Haag, maar Dille verbleef ook vaak in Rijswijk.
Na onderzoek door de gemeente Den Haag, in opdracht van burgemeester Krikke, bleven er twijfels, maar kon Dille toch als raadslid worden geïnstalleerd. In haar filmpje zegt Dille daarover dat zij zich onvoldoende gesteund voelde: 'De burgemeester heeft toen een onderzoek gedaan terwijl ze wist hoe het zat. (...) Ik wil dat iedereen weet dat de politie in Nederland faalt en Pauline Krikke gefaald heeft'.

Nieuwe bedreigingen

Dille laat in de video weten zich 'nooit meer veilig' te hebben gevoeld na de gebeurtenissen. Het is niet gebleken of Dille aangifte heeft gedaan. De politie kan daar niets over zeggen.
Verder zegt Dille in haar video: 'Vorige week is het weer erger geworden, werd ik aangehouden in Ypenburg door twee Marokkanen die zeiden van: we gaan binnenkort je keel langzaam doorsnijden en we laten je doodbloeden. (...) Vanmiddag [maandag] is het weer gebeurd. (...) Ik ben gewoon bang dat ze mijn kinderen gaan pakken en daar kan ik niet mee leven. (...) Dus daarom heb ik besloten ermee te stoppen.' Ze zegt zich enorm in de steek gelaten te voelen, terwijl volgens haar de bedreigingen alleen maar toenemen. 'Niemand doet wat.'


Zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 en 113.nl. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 beschikbaar.