Bomen Scheveningseweg begin volgende week gekapt

DEN HAAG - 121 bomen langs de Scheveningseweg in Den Haag worden begin volgende week gekapt. De Haagse Bomenstichting wilde in een kort geding de kap van 130 bomen voorkomen. De rechter vindt dat er terecht een kapvergunning is verleend voor 121 bomen. Negen bijzondere bomen moeten wel voorlopig blijven staan.
De rechter vindt dat er voor 121 van de 130 bomen 'voldoende aangetoond is dat het noodzakelijk is om ze te kappen.' De rechter vindt dat er voor negen bijzondere bomen niet goed is onderzocht of ze eventueel kunnen blijven staan. Dat moet de gemeente alsnog doen.
De bomen moeten wijken voor de vervanging van de tramsrails op de Scheveningseweg. De rails is verzakt en moet aangepakt worden. Er wordt al lange tijd gesteggeld over de wijze waarop de sporen moeten worden vernieuwd met behoud van zoveel mogelijk bomen.

Kap volgende week van start

De uitspraak van de rechter betekent dat de gemeente mag beginnen met de kap. De gemeente laat weten inderdaad begin volgende week van start te gaan: 'Vanwege de deplorabele staat van de rails is haast geboden met de uitvoering. Er is inmiddels een aannemer gecontracteerd die vanaf 27 augustus met de railvervanging zal starten, zodat nog in november dit jaar de dienstvoering van lijn 1 weer kan worden opgestart.'
De gemeente had tijdens het kort geding laten weten het geen twee voor twaalf meer, maar inmiddels twee óver twaalf is voor de sporen van tramlijn 1. 'Uiterlijk maandag 13 augustus moeten ze starten met het werk, want anders is er teveel vertraging en lopen de kosten op.'

Bomenstichting geeft niet op

De Haagse Bomenstichting is redelijk tevreden met de uitspraak. 'We hadden natuurlijk alle bomen willen redden, maar we zijn heel blij dat de rechter de waarde van die negen bijzondere bomen inziet. Het gaat echt om historische, monumentale bomen van soms wel 150 jaar oud,' zegt Clara Visser van de Haagse Bomenstichting.
De Bomenstichting en de gemeente kunnen niet in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Er is wel een nieuw kort geding aangevraagd door de Haagse Bomenstichting over de aanleg van de tramrails. De rails komen in een betonnen bak en de Bomenstichting is bang dat dat de wortels van de bomen die mogen blijven staan worden aangetast. De zaak dient op 23 augustus.

Gemeente wacht niet op nieuwe zaak

De gemeente wacht niet op de behandeling van die zaak. 'Het is voor de bereikbaarheid van Den Haag en Scheveningen van het grootste belang dat de snelle, veilige en betrouwbare tramverbinding zo spoedig mogelijk weer wordt hersteld,' zegt een woordvoerder van de gemeente. De Haagse Bomenstichting vindt het spijtig dat de gemeente de zaak niet afwacht.