Maand cel geëist voor bekladden Joods monument in Den Haag

Het joods monument in Den Haag
Het joods monument in Den Haag © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag 30 dagen cel geëist tegen de man die in april het Joodse monument op het Rabbijn Maarssenplein in Den Haag had beklad met een stift. De man zegt dat het een impulsieve daad was en geen discriminatie. Toch vindt het OM straf op zijn plaats vanwege het speciale karakter van het monument.
Bij de rechtszitting was de 23-jarige verdachte Jordi A. niet aanwezig. Hij heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en de advocate kreeg hem ook niet meer aan de telefoon. De jongeman klom op 20 april over de muur rond de Nieuwe Kerk en maakte met een oranje markeerstift een soort kruis op het gedenkteken van het gezin dat bescherming zoekt in de Davidster. Het monument herinnert aan de Haagse Joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd en vermoord. Het is in januari van dit jaar onthuld.
Jordi A. werd kort na zijn daad aangehouden op de Amsterdamse Veerkade. Hij bekende bij de politie dat hij een 'snorretje' had getekend. Hij zou een statement willen maken, maar het is niet duidelijk waarover. De plek was willekeurig geweest: het had overal kunnen zijn. De verdachte wilde niemand beledigen en bood aan de beschadiging er af te wassen. Hij heeft een maand in voorlopige hechtenis gezeten.

Niet terug de cel in

Deskundigen onderzochten hem en maakten zich zorgen over  het gebrek aan zelfredzaamheid van de jongeman die autistische trekjes heeft. Zelf denkt hij dat er niets met hem aan de hand is. Hij zou graag een hbo-studie bedrijfseconomie in Rotterdam willen doen. De officier van justitie eiste een maand gevangenisstraf, aangezien A. al een maand in voorarrest zat hoeft hij volgens het OM niet meer de cel in.
Zijn advocate vroeg om vrijspraak, aangezien niet was aangetoond of er echt sprake was van een beschadiging. 'We weten niet hoe het met schoonmaken van de muur is gegaan. Het valt reuze mee', zei ze. Er zat ook geen kwaad achter de bekladding, want Jordi zou joodse symbolen juist mooi hebben gevonden. 'Hij is een aparte jongen, maar geen gevaar', aldus de advocate.
De rechtbank doet 23 augustus uitspraak.