Poepende hond voor je deur of geluidsoverlast: burenruzies opgelost in Westland

WESTLAND - Buurtbemiddeling Westland heeft in het eerste jaar 30 van de 44 aangemelde burenruzies opgelost. Vorig jaar zomer zijn acht vrijwilligers via welzijnsorganisatie Vitis in Westland aan de slag gegaan om spanningen tussen buren op te lossen. 'Vaak gaat het om geluidsoverlast zoals douchen in de nacht of stofzuigen in de avond.'

'Maar ook te hoge beplanting in de tuin komt voor. We hebben ook een geval gehad van een hond die altijd voor het tuinpad van de buren poepte', vertelt projectleider Jacqueline de Haan van Vitis.

Je zou zeggen dat dit zaken zijn die je ook zelf kunt oplossen met een kop koffie of een borrel. 'Mensen moeten het eerst zelf proberen, dan pas komen wij. Toch lukt het soms pas met een onafhankelijke buurtbemiddelaar erbij', aldus De Haan. Vitis is tevreden dat 30 ruzies zijn opgelost.

Neutrale plek

Eric van der Wilk werkt twee uur per week als vrijwilliger bij Buurtbemiddeling en benadrukt dat hij geen rijdende rechter is met een oordeel. 'We luisteren eerst naar buur A en dan naar B en dan proberen we ze op een neutrale plek samen te brengen. We dragen geen oplossingen aan, maar laten de mensen zelf nadenken.'

Soms benaderen mensen zelf de bemiddelaars, maar het gebeurt ook dat de politie of woningcorporaties mensen doorverwijzen. Slechts in 20 procent is geen resultaat bereikt. Het komt voor dat de bemiddelaars een zaak weer doorsluizen naar andere instanties.

Meer over dit onderwerp:
BUURTBEMIDDELING WESTLAND BURENRUZIE VITIS
Deel dit artikel: