'Supermarkt Hoogvliet in Hazerswoude krijgt alleen positieve reacties'

HAZERSWOUDE-RIJNDIJK - De nieuwe Hoogvliet in Hazerswoude-Rijndijk is nu drie weken open en krijgt alleen maar positieve reacties uit de omgeving. Dat zei de raadsvrouw van Hoogvliet donderdag bij de Raad van State in Den Haag. Daar grepen tegenstanders, waaronder de Albert Heijn in Koudekerk aan den Rijn en wat plaatselijke ondernemers, tijdens een rechtszaak hun laatste kans om iets tegen de nieuwe supermarkt te doen.

Met de komst van de Hoogvliet zijn Albert Heijn-uitbater Arjan Konincks en Jumbo bang voor hun bestaan. Ze vrezen dat er in Hazerswoude-Rijndijk en Koudekerk geen plek is voor drie supermarkten en dat er uiteindelijk één zal sneuvelen. Daarom proberen ze al langere tijd de komst van de supermarkt tegen te houden.

Zij vinden dat de Hoogvliet met 1.200 vierkante meter winkeloppervlak veel te groot is geworden in vergelijking met de oude locaties aan de Rijndijk. Daar was de supermarkt uit zijn jasje gegroeid, waarna Hoogvliet in samenwerking met de gemeente Alphen aan den Rijn een verplaatsingsplan opstelde.

Nieuwe woningen

De nieuwe supermarkt zit nu vlakbij de Jumbo. Er is daar veel meer parkeerruimte en twee supermarkten bij elkaar zouden meer klanten trekken, zo redeneert de gemeente. De Albert Heijn heeft daar echter geen profijt van en is daarom bang kind van de rekening te worden.

Alleen als er bij Koudekerk aan den Rijn snel duizenden woningen worden gebouwd dan ziet Konincks nog wel kans voor groei. Alleen dat woningbouwplan ligt intussen weer op de tekentafel. Overigens benadrukte de gemeentewoordvoerder tijdens de zitting dat Alphen in overleg is met Albert Heijn-uitbater Konincks over een verplaatsing en uitbreiding van zijn supermarkt in Koudekerk.

Minder parkeeroverlast

Maar of dat overleg snel wat oplevert is de vraag. De kans dat de Raad van State alsnog een streep door het bestemmingsplan en omgevingsvergunning voor de nieuwe Hoogvliet haalt, lijkt zeer klein. Het plan past namelijk grotendeels in het provinciale en gemeentelijke supermarkt- en winkelbeleid.

Verder is er op de nieuwe locatie veel minder parkeeroverlast dan op de oude locatie aan de Rijndijk, waar de oude supermarkt door woningen wordt vervangen. Afgelopen mei wees de Raad nog een verzoek om een bouwstop af, waarna de supermarkt 12 juli open kon. Einduitspraak volgt binnen zes weken.

Meer over dit onderwerp:
HOOGVLIET JUMBO RAAD VAN STATE
Deel dit artikel: