Voorlopig geen onderzoek naar ontvoering en verkrachting Willie Dille

Willie Dille
Willie Dille © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat voorlopig geen nieuw onderzoek doen naar de vermeende verkrachting van Willie Dille. De politie heeft tijdens gesprekken met Dille er meerdere malen op aangedrongen om aangifte te doen naar aanleiding van haar verhaal. 'Daarin heeft ze steeds aangegeven geen aangifte te doen en ook geen bemoeienis van de politie te willen', zegt het OM in een verklaring namens het OM, politie en burgemeester Krikke.
Omdat ze geen aangifte wilde doen en geen verdere informatie wilde geven, hadden het OM en de politie geen aanknopingspunten om een onderzoek te doen naar de vermeende ontvoering, verkrachting, mishandeling en de beschuldigingen aan het adres van raadslid Arnoud van Doorn. Daarom kon de politie ook niet zelfstandig, ambtshalve, onderzoek doen. Het OM en de politie geven wel aan dat ze 'aanwijzingen die alsnog aanknopingspunten bieden, serieus zal nemen.'
Het CDA in de Haagse gemeenteraad wil alsnog dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar wat er afgelopen tijd is gebeurd. Fractieleider Daniëlle Koster wil dat op die manier duidelijk wordt of politie, justitie en gemeente goed hebben gehandeld in de kwestie Dille. Maar dan wel na een periode van bezinning, als de ‘rust is neergedaald’, aldus Koster.

'Zoiets verzin je niet'

Zij zegt, net als veel andere politici, geschokt te zijn door wat er afgelopen week is gebeurd. ‘Afschuwelijk. Ik zie haar nog voor me tijdens het laatste debat voor het reces. Ik was het vaak totaal niet met haar eens, maar zij kon heel knap en scherp debatteren. Ik had toen ook niet het gevoel dat er wat met haar aan de hand was.’ Koster zegt Dille persoonlijk niet heel erg goed te hebben gekend. ‘Maar ik had niet de indruk dat zij psychisch iets zwaars onder de leden had. En ik heb ook geen reden om aan te nemen dat haar verhaal niet waar is. Zoiets verzin je niet.’
Wie dat onderzoek zou moeten uitvoeren, weet Koster nog niet. ‘Maar we moeten kijken of alle betrokkenen met de wetenschap van nu goed hebben gehandeld. Dille werd jarenlang niet gesteund. Verschrikkelijk. We moeten kijken of dat anders en beter kan. PVV’ers hebben veel te maken met bedreiging en intimidatie. En het mag niet zo zijn dat je niet voor je mening kan uitkomen,’ aldus Koster.

Arnoud van Doorn niet bereikbaar

Ondertussen is de man die volgens Dille tot haar verkrachting zou hebben aangezet, Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid, niet bereikbaar voor commentaar. Hij is op vakantie in Marokko. ‘Nederland, de media en de haatpolitici kunnen even de pot op’, laat hij weten in een Twitterbericht met een foto van een palmboom.
Vrijdag werd bekendgemaakt dat het overleden PVV-raadslid Dille op de eerste raadsvergadering na het zomerreces op 20 september zal worden herdacht. Dille maakte woensdag een einde aan haar leven.
LEES OOK: