Kap van 121 bomen langs Scheveningseweg begonnen

DEN HAAG - Langs de Scheveningseweg in Den Haag is maandag begonnen met de kap van 121 bomen. Dat is nodig omdat het tramspoor van lijn 1 vernieuwd moet worden. Om daar ruimte voor te maken moeten de bomen worden omgezaagd.
De Haagse Bomenstichting wilde in een kort geding de kap van 130 bomen voorkomen. De rechter vond dat er terecht een kapvergunning werd verleend voor 121 bomen. Negen bijzondere bomen moeten voorlopig wel blijven staan.
De bomen moeten wijken voor de vervanging van de tramrails op de Scheveningseweg. Het spoor is verzakt en moet aangepakt worden. Er wordt al lange tijd gesteggeld over de wijze waarop de sporen moeten worden vernieuwd met behoud van zoveel mogelijk bomen.

Uiteenlopende reacties

'Ik vind het schandalig', zegt een buurtbewoner. 'Het duurt tientallen jaren voordat je hetzelfde straatbeeld weer terugkrijgt.' Een stukje verderop staat een bewoner die wel begrip heeft voor de kap: 'Het is broodnodig, want de trams kunnen anders niet rijden. Dus de bomen moeten weg.'
Clara Visser is voorzitter van de Bomenstichting Den Haag en vindt de kap verschrikkelijk: 'Het is volkomen onnodig. De bezwarenprocedure loopt nog, dus de bewoners en organisaties die bezwaren hebben ingediend worden gehoord over de bomen die al om zijn. Het is idioot. Gewoon idioot. Het aangezicht wordt er zeker niet fraaier op, het beeld van de straat wordt gewoon heel anders.'