Monumentenadviseur: 'verbouwing Israëlische ambassade is onomkeerbaar verlies'

De nieuwe Israëlische ambassade aan Plein 1813
De nieuwe Israëlische ambassade aan Plein 1813 © Rijksvastgoedbedrijf
DEN HAAG - De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet weinig in de verbouwingsplannen van de nieuwe Israëlische ambassade in Den Haag. Israël heeft een monumentale villa gekocht aan Plein 1813. Die moet grondig worden verbouwd, maar volgens de Rijksdienst 'leidt dit tot onomkeerbaar verlies van belangwekkende onderdelen van het historische interieur en casco van dit Rijksmonument'.
De villa waar Israël het oog op heeft laten vallen, tegenover de villa waar ooit Joseph Luns woonde, moet om veiligheidsredenen verbouwd worden. De Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid wil dat alle muren en vloeren met beton worden verstevigd om een bepaalde springkracht van explosieven te kunnen weerstaan. De Israëlische ambassade geldt namelijk als een 'risico-ambassade'.
'Wij begrijpen dat ingrijpende veiligheidsmaatregelen nodig zijn', benadrukt Dolf Muller van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Maar de sloop van alle vloeren en muren is een brug te ver. 'De betreffende onderdelen dateren uit de bouwtijd en verkeren in goede conditie. Vanuit het oogpunt van monumentenzorg bestaat geen reden voor een dergelijke grootschalige sloop.'

Gemeente beslist

De Rijksdienst heeft daarom negatief geadviseerd aan de minister van OCW over de voorgenomen verbouwing, maar dat betekent niet dat er een streep door de plannen wordt gezet. 'Het is aan de gemeente om een integrale afweging te maken', legt woordvoerder Jorgen Trommelen van het ministerie van OCW uit.
Naast het versterken van de villa wil de gemeente Den Haag de omgeving van het pand aanpakken. Hiervoor zouden veertig bomen moeten wijken. Waar de bomen nu nog staan, moeten een toegangspaviljoen, hekwerken en nieuwe muren verrijzen. Ook dit in verband met de veiligheid.

Groener plein

De gemeente wil dan ook meteen de inrichting van het plein verbeteren en het plein groener maken. Van de veertig bomen die vanwege de verhuizing moeten sneuvelen, worden er volgens de gemeente Den Haag elf teruggeplant. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2019 worden uitgevoerd.