Rechtsradicaal opgepakt die op Facebook aanslag aankondigde na overlijden Willie Dille

Willie Dille 1965 - 2018
Willie Dille © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Een man uit Schiedam is vorige week door de politie aangehouden nadat hij op Facebook dreigde een aanslag te plegen. Hij deed dat nadat bekend werd dat het Haagse PVV-raadslid Willie Dille zelfmoord had gepleegd.
Twee dagen voor haar zelfgekozen dood plaatste Dille een filmpje op Facebook waarin ze stelt dat ze anderhalf jaar geleden is verkracht door een groep moslims en dat haar mede-raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid hier achter zou zitten. In het filmpje beschuldigt ze de politie en burgemeester Krikke ervan dat ze haar niet hebben geholpen.
Na de zelfmoord van Dille reageerde de Schiedammer, die actief is binnen extreemrechtse kringen, op Facebook. 'Als dit geen drastische consequenties gaat hebben, pleeg ik zelf een aanslag', schreef hij. En: 'Ik ben hier bloedserieus klaar mee. Als de staat niets doet staat mijn lot vast.'

Verdacht van terroristisch misdrijf

De man wordt verdacht van bedreiging met een terroristisch misdrijf en het opruien tot een terroristisch misdrijf. Ook had hij een vuurwapen dat eruit zag als een sleutelhanger in zijn bezit. De raadkamer van de rechtbank beslist volgende week of hij vast moet blijven zitten.
Het Facebookprofiel van de Schiedammer en zijn twitter-account zijn uit de lucht. Eerder was daar te zien dat hij een bewonderaar is van Anders Breivik, de dader van de aanslagen in 2011 in Noorwegen waarbij 77 mensen om het leven kwamen.
Zelf hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 en 113.nl. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24/7 beschikbaar.
LEES OOK: