Nieuws

Dakloze jongeren helpen elkaar: 'Als je nauwelijks te eten hebt, is het fijn om hulp te krijgen'

DEN HAAG - Nog maar net volwassen en dakloos. Het komt vaker voor dan je denkt en deze jongeren lopen tegen een hoop problemen aan. Om daar iets aan te doen heeft een groepje ervaringsdeskundigen een video gemaakt om hulp te bieden.
Initiatiefnemers zijn onder anderen Richard, Fatima en Chanel. Zij raakten zelf op jongere leeftijd dakloos. In hun zoektocht naar de juiste hulp en opvang liepen ze tegen een hoop problemen aan.
'Je hebt geen geld, geen dak boven je hoofd en geen fatsoenlijk eten. De kleinste dingen worden dan lastig om te regelen en het is daarom fijn daarbij hulp te krijgen', aldus Richard.

De volgende generatie helpen

Om ervoor te zorgen dat andere daklozen jongeren niet dezelfde problemen ondervinden, besloten de initiatiefnemers een hulpvideo te maken, waarin ze tips geven op basis van hun eigen ervaringen.
In de video leggen ze bijvoorbeeld uit waar je het beste heen kunt gaan, wat je daar mee naar toe moet nemen en waarvoor je daar terecht kan. 'We gebruiken onze eigen ervaringen om het de volgende generatie makkelijker te maken', vertelt Chanel.

Het Straat Consulaat

De jongeren vormen samen de groep De Achterban, onderdeel van het Straat Consulaat. Het Straat Consulaat is een belangenhartigingsgroep voor dak- en thuislozen in Den Haag.
'We hopen verschillende mensen te bereiken. Niet alleen de jongeren die het echt nodig hebben, maar ook hulpverleners die net aan de slag gaan in het veld, dat ze ook gelijk weten waar ze de jongeren naartoe kunnen sturen', vertelt Joy Falkema van het Straat Consulaat.